||

Placuszki na maślance

Poleca: Ewa
Źródło: Nina w kuchni

Fot. Ewa

Najprostsze z możliwych. Doskonałe do dżemów. Można też jeść je solo, z cukrem pudrem, nutellą, masłem orzechowym – co kto lubi. Najczęściej przygotowuję je w piątki dzieciom na obiad, ale jeśli komuś chciałoby się wstać odrobinę wcześniej, to można je też usmażyć na śniadanie 🙂

Składniki:
300 ml maślanki
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
30 g roztopionego i ostudzonego masła
1 łyżka cukru
szczypta soli

Wszystkie składniki miksujemy albo mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe.
Smażymy małe okrągłe placki z obu stron na suchej patelni. Przekręcamy na drugą stronę, gdy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki i na tej drugiej stronie smażymy jeszcze około minuty.

Podobne wpisy