Widziałam, że Ewa dodała już przepis na leniwe i, robiąc leniwe kopytka, chciałam z niego skorzystać, a okazało się, że to nie moje leniwe i nie moje smaki. Jak to w takich wypadkach bywa, zadzwoniłam do Mamy. Mama podyktowała mi przepis na nasze leniwe. A teraz dzielę się nim z Wami – smakują właściwie jak ruskie pierogi.
Składniki
700-750 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
500 g półtłustego twarogu
1 jajko
200 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę albo mielimy maszynką. Można je też utłuc ręcznie lub rozdrobnić widelcem albo łyżką.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odkrajamy po kawałku, formujemy wałek i kroimy go na mniejsze „kopytka”. Wrzucamy je na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.
Podajemy np. z masłem i bułka tartą.
4 komentarze
Kasia
on 8 kwietnia 2018 at 22:53Moje sa bardziej leniwe ale brzydkie;)
Ewa Popielarz
on 9 kwietnia 2018 at 10:41Haha, nie ma czegoś takiego jak brzydkie leniwe 😀 Wszystkie są piękne, bo pyszne 🙂
galeria61
on 22 kwietnia 2016 at 20:25U mnie ta potrawa nazywa się "kluski leniwe", bo kopytka robię z ziemniaków i mąki.
Co kuchnia to obyczaj 🙂
pozdrawiam
Gosia
eva
on 22 kwietnia 2016 at 21:51Wpisałam "leniwe kopytka", bo właśnie z nazwami jest miks 🙂
U mnie z kolei jest podział:
* leniwe = twaróg
* kopytka = ziemniaki
Twaróg z ziemniakami idzie tylko do ruskich pierogów. Ale wersji jest, jak widać, sporo 🙂