Leniwe kopytka
Widziałam, że Ewa dodała już przepis na leniwe i, robiąc leniwe kopytka, chciałam z niego skorzystać, a okazało się, że to nie moje leniwe i nie moje smaki. Jak to w takich wypadkach bywa, zadzwoniłam do Mamy. Mama podyktowała mi przepis na nasze leniwe. A teraz dzielę się nim z Wami – smakują właściwie jak ruskie pierogi.
Składniki
700-750 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
500 g półtłustego twarogu
1 jajko
200 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę albo mielimy maszynką. Można je też utłuc ręcznie lub rozdrobnić widelcem albo łyżką.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odkrajamy po kawałku, formujemy wałek i kroimy go na mniejsze „kopytka”. Wrzucamy je na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.
Podajemy np. z masłem i bułka tartą.