Zakręcone ziemniaczki
Poleca: Ewa
Źródło: Uwielbiam gotować
Fot. Ewa |
Na dobry początek wakacji – taki drobiazg, żeby umilić dzieciom posiłek 🙂
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe odcedzamy z wody i rozbijamy tłuczkiem albo przemielamy przez maszynkę. Dodajemy jajko, masło i doprawiamy. Zostawiamy do ostudzenia.
Masę ziemniaczaną wkładamy do szprycy/rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut – do zrumienienia.
Ziemniaczki jako pierwsze zniknęły z talerza Fot. Ewa |