|

Zakręcone ziemniaczki

Poleca: Ewa
Źródło: Uwielbiam gotować

Fot. Ewa

Na dobry początek wakacji – taki drobiazg, żeby umilić dzieciom posiłek 🙂

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe odcedzamy z wody i rozbijamy tłuczkiem albo przemielamy przez maszynkę. Dodajemy jajko, masło i doprawiamy. Zostawiamy do ostudzenia.
Masę ziemniaczaną wkładamy do szprycy/rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut – do zrumienienia.

Ziemniaczki jako pierwsze zniknęły z talerza
Fot. Ewa

Podobne wpisy