|

Bułeczkowy wieniec owsiany

Poleca: Ewa
Źródło: Chleby bułki bułeczki

Fot. Ewa



Pieczywo dla dużej rodziny albo na imprezę 🙂 Małe bułeczki do odrywania – można sobie wybrać posypkę. Do wyboru do koloru 🙂

Składniki:
700 g mąki pszennej chlebowej
21 g suchych drożdży
500 g płatków owsianych
850 ml mleka (plus trochę do posmarowania bułek)
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
do posypania: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, kminek, płatki owsiane

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w misce do wyrośnięcia na min. godzinę – ciasto powinno podwoić objętość.

Po tym czasie formujemy z ciasta niewielkie bułeczki i układamy je blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc kształt koła. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.

Wierzch bułek smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami albo płatkami itp.
Pieczemy w 220 stopniach przez 30 minut.

Podobne wpisy