||

Marchewka z groszkiem

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Niby nic, ale jak przyjdzie do zrobienia, to się nie wie jak 🙂 Sama dziś przeszukiwałam internet za przepisem. I oto, co wykombinowałam po lekturze.

Składniki:
marchew pokrojona w kostkę
groszek (może być mrożony)
łyżeczka masła
pół szklanki śmietany 30%
pół łyżki mąki
łyżeczka cukru

Gotujemy warzywa do miękkości i odlewamy prawie całą wodę, zostawiając ciut na dnie. Trzymając garnek na malutkim ogniu, dodajemy masło.
W szklance dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną. Wlewamy do warzyw, najlepiej przez drobne sitko, żeby nie powstały grudki. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec słodzimy.

Nie solę ani wody, ani warzyw. Daję tylko cukier do smaku.

Podobne wpisy