Muffinki kokosowe
Poleca: Ewa
Źródło: Ciasteczkolandia
Fot. Ewa |
Wiórki kokosowe zazwyczaj kupuję w paczkach po 200 gramów. Jakiś czas temu do ciasta z kokosem i czekoladą zużyłam 350 g z dwóch opakowań. Coś trzeba było zrobić z resztą 😉
Składniki:
125 g mąki
125 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki malibu (lub mleczka kokosowego) – mleczka nie miałam, a alkoholu dać nie mogłam…:(
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać cukier i masło, zmiksować. Wbić jajka i ponownie całość zmiksować. Na koniec miksowania dodać wiórki kokosowe i likier.
Wyłożyć papilotkami foremkę do muffinek. Każdą napełnić do ¾ wysokości. Z podanej porcji wychodzi 12 muffinek albo trzy razy więcej minimuffinek.
Piec w 200°C przez 12-15 min. (do suchego patyczka).
W oryginalnym przepisie jest jeszcze krem, którego ja nie robiłam, bo moim celem było jedynie zużycie kokosa 🙂
Krem:
150 g miękkiego masła
200 g cukru pudru (jak dla mnie zdecydowanie za dużo – dałabym maksymalnie połowę)
60 g mielonego twarożku (sernikowo-kanapkowego) o temp. pokojowej
2 łyżeczki malibu
Zmiksować masło z serkiem i likierem na gładką masę. Dosypać cukier puder i całość chwilę miksować, aż krem stanie się gładki.
Przestudzone babeczki ozdobić kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Jeśli krem będzie za miękki, można go wstawić na kwadrans do lodówki, masło stwardnieje i masa będzie stabilniejsza.
Przechowywać w lodówce, ale podawać w temperaturze pokojowej.
Fot. Ewa |