Bagietki orkiszowe 100%

Bagietki orkiszowe 100%

Nie trzeba mieć specjalnej foremki, żeby móc piec bagietki. Wystarczy uformować w rękach podłużny kształt i ułożyć je na blasze. Pewnie w specjalnej rynience byłyby równiejsze i bardziej kształtne, ale smak jest przecież ten sam. Te bagietki orkiszowe, które widzicie na zdjęciu, nie mają dodatku żadnej innej mąki. Wypróbujcie ten smak. Naprawdę warto.

Składniki

(na 2 sztuki)
350 g mąki orkiszowej typ 700
5 g suchych drożdży
150 ml wody
30 g roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Z podanych składników wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być elastyczne, nie powinno się kleić. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu – do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy je na 2 części. Z każdej formujemy długą bagietkę i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.

Wyrośnięte bagietki można naciąć ostrym nożem, można je też posmarować jajkiem rozrobionym z łyżką mleka i posypać ulubionymi ziarnami.

Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 20-25 minut.

Źródło: Pracownia Wypieków

Podobne wpisy