Scones dyniowe
|

Scones dyniowe

Nie wiem, czy jest jakieś pieczywo, które lubię bardziej niż bułeczki scones. Uwielbiam zakwas, doceniam ogrom możliwości, jakie dają drożdże, ale nic nie zastąpi zapachu świeżych bułeczek wstawionych do pieca z samego rana i gotowych już na śniadanie. Tym razem – wersja jesienna, czyli scones dyniowe.

Składniki

200 g mąki pszennej typ 450
80 g mąki pszennej chlebowej typ 650
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
120 ml maślanki lub kefiru
1/2 szkl. puree z dyni
50 g rodzynków (opcjonalnie)
30 g orzechów (opcjonalnie)

Składniki dodajemy w kolejności takiej jak podana w przepisie i wszystko dokładnie siekamy i mieszamy – ręcznie lub mikserem – aż powstanie zwarte ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 3-4 cm. Dzielimy na 8 trójkątów (można też wycinać kółka lub pokroić w dowolny inny sposób). Sconesy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut – do zezłocenia.

Źródło: Every Cake You Bake

Scones dyniowe

Podobne wpisy