• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
bułki// dla dzieci// przystawki/przekąski// sylwester

Kwiatowe bułeczki z nadzieniem

1 stycznia 2014 • 3  

Poleca: Ewa
Źródło: Daktyle w Czekoladzie

Fot. Ewa

Doskonałe na imprezy! Najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno są niczego sobie. Świetne dla dzieci-niejadków. Takie kwiatki pochłonie każdy maluch, a do środka można włożyć jakiś konkret, żeby dziecko nie wcinało samej bułki. A do tego przygotowuje się je – jak na drożdżowe ciasto – bardzo szybko. Same superlatywy!

Składniki:
(na ok. 20 sztuk)
500 g mąki pszennej (u mnie 300 g zwykłej i 200 g chlebowej)
7 g suchych drożdży
220 ml mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

20 plasterków wędliny/sera żółtego/mozzarelli, suszone pomidory, pieczarki, zioła itp.
sezam/mak/czarnuszka i inne ziarna do posypania po wierzchu

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, żeby było łatwiej wałkować.

Rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka (ja wycinałam “musztardówką” i bułeczki miały idealną wielkość).

Fot. Ewa

Na połowę kółek nakładamy plasterki wędliny, ser, ewentualnie inne dodatki, zioła itp. Nie może być ich jednak za dużo, żeby nadzienie nie wypływało na zewnątrz. Przykrywamy drugim kółkiem i lekko przygniatamy, żeby całość lepiej się trzymała razem.

Każdą złożoną “bułeczkę” nacinamy, tworząc 8 płatków. Środek zostawiamy nienacięty.

Fot. Ewa

Bierzemy dwa sąsiadujące płatki, odwijamy je do środka lub na zewnątrz i sklejamy stykającymi się bokami (podobnie jak przy formowaniu płatków drożdżowego kwiatu, tyle że tu mamy krótkie płatki i uda się zrobić tylko jeden obrót).

Fot. Ewa

Bułeczki smarujemy odrobiną mleka i posypujemy ziarnami ( u mnie czarnuszka). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je od razu włożyć do piekarnika, ale polecam odstawić pod ściereczką na 20-30 minut w ciepłe miejsce – będą bardziej puszyste.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 17-20 minut.

Fot. Ewa

#ser żółty, #wędlina
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Sernik z rosą Poprzedni
Sałatka z selerem naciowym • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Jajka w koszulkach na cebulowych tartaletkach  

4 marca 2015

Pomidorowe bułeczki ze szpinakiem  

1 maja 2013
Placki z twarogu i kuskusu

Placki z twarogu i kuskusu  

5 czerwca 2019

3 komentarze

  1. Daktyle w czekoladzie

    on 1 stycznia 2014 at 20:03
    Odpowiedz

    Śliczne Ci wyszły!

    • Ewa P.

      on 1 stycznia 2014 at 20:05
      Odpowiedz

      Jeszcze raz dzięki za pomysł 🙂

  2. Twins Pot

    on 1 stycznia 2014 at 19:48
    Odpowiedz

    Super ! Smakowite 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda