|||

Kwiatowe bułeczki z nadzieniem

Poleca: Ewa
Źródło: Daktyle w Czekoladzie

Fot. Ewa

Doskonałe na imprezy! Najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno są niczego sobie. Świetne dla dzieci-niejadków. Takie kwiatki pochłonie każdy maluch, a do środka można włożyć jakiś konkret, żeby dziecko nie wcinało samej bułki. A do tego przygotowuje się je – jak na drożdżowe ciasto – bardzo szybko. Same superlatywy!

Składniki:
(na ok. 20 sztuk)
500 g mąki pszennej (u mnie 300 g zwykłej i 200 g chlebowej)
7 g suchych drożdży
220 ml mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

20 plasterków wędliny/sera żółtego/mozzarelli, suszone pomidory, pieczarki, zioła itp.
sezam/mak/czarnuszka i inne ziarna do posypania po wierzchu

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, żeby było łatwiej wałkować.

Rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka (ja wycinałam „musztardówką” i bułeczki miały idealną wielkość).

Fot. Ewa

Na połowę kółek nakładamy plasterki wędliny, ser, ewentualnie inne dodatki, zioła itp. Nie może być ich jednak za dużo, żeby nadzienie nie wypływało na zewnątrz. Przykrywamy drugim kółkiem i lekko przygniatamy, żeby całość lepiej się trzymała razem.

Każdą złożoną „bułeczkę” nacinamy, tworząc 8 płatków. Środek zostawiamy nienacięty.

Fot. Ewa

Bierzemy dwa sąsiadujące płatki, odwijamy je do środka lub na zewnątrz i sklejamy stykającymi się bokami (podobnie jak przy formowaniu płatków drożdżowego kwiatu, tyle że tu mamy krótkie płatki i uda się zrobić tylko jeden obrót).

Fot. Ewa

Bułeczki smarujemy odrobiną mleka i posypujemy ziarnami ( u mnie czarnuszka). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je od razu włożyć do piekarnika, ale polecam odstawić pod ściereczką na 20-30 minut w ciepłe miejsce – będą bardziej puszyste.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 17-20 minut.

Fot. Ewa

Podobne wpisy