Kwiatowe bułeczki z nadzieniem
Poleca: Ewa
Źródło: Daktyle w Czekoladzie
Fot. Ewa |
Doskonałe na imprezy! Najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno są niczego sobie. Świetne dla dzieci-niejadków. Takie kwiatki pochłonie każdy maluch, a do środka można włożyć jakiś konkret, żeby dziecko nie wcinało samej bułki. A do tego przygotowuje się je – jak na drożdżowe ciasto – bardzo szybko. Same superlatywy!
Składniki:
(na ok. 20 sztuk)
500 g mąki pszennej (u mnie 300 g zwykłej i 200 g chlebowej)
7 g suchych drożdży
220 ml mleka
1 jajko
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
20 plasterków wędliny/sera żółtego/mozzarelli, suszone pomidory, pieczarki, zioła itp.
sezam/mak/czarnuszka i inne ziarna do posypania po wierzchu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, żeby było łatwiej wałkować.
Rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka (ja wycinałam „musztardówką” i bułeczki miały idealną wielkość).
Fot. Ewa |
Na połowę kółek nakładamy plasterki wędliny, ser, ewentualnie inne dodatki, zioła itp. Nie może być ich jednak za dużo, żeby nadzienie nie wypływało na zewnątrz. Przykrywamy drugim kółkiem i lekko przygniatamy, żeby całość lepiej się trzymała razem.
Każdą złożoną „bułeczkę” nacinamy, tworząc 8 płatków. Środek zostawiamy nienacięty.
Fot. Ewa |
Bierzemy dwa sąsiadujące płatki, odwijamy je do środka lub na zewnątrz i sklejamy stykającymi się bokami (podobnie jak przy formowaniu płatków drożdżowego kwiatu, tyle że tu mamy krótkie płatki i uda się zrobić tylko jeden obrót).
Fot. Ewa |
Bułeczki smarujemy odrobiną mleka i posypujemy ziarnami ( u mnie czarnuszka). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je od razu włożyć do piekarnika, ale polecam odstawić pod ściereczką na 20-30 minut w ciepłe miejsce – będą bardziej puszyste.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 17-20 minut.
Fot. Ewa |