Przytulone bułeczki
|

Przytulone bułeczki z ziarnami

Nie spodziewajcie się rewelacji smakowych. To zwyczajne pszenne bułki z mąki chlebowej. Ale za to… przytulone. Głównym atutem tego przepisu jest wygląd. Idealne rozwiązanie na leniwy weekendowy poranek, a może właśnie na trudny poniedziałek? O ile łatwiej będzie wstać do pracy albo do szkoły, kiedy na stole będą czekać tak ładnie podane przytulone bułeczki! Każdą możecie posypać innymi ziarnami. Ja wybrałam czarnuszkę, słonecznik i sezam, ale nada się też mak, pestki dyni i wszystko, co lubicie widzieć na bułeczkach. Bawcie się tym przepisem!

Składniki

(na 8 bułek)

450 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
7 g suszonych drożdży (albo 20 g świeżych)
250 ml lekko podgrzanej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
białko do posmarowanie bułek przed pieczeniem
ziarna do posypania (np. słonecznik, pestki dyni, czarnuszka, sezam, mak)

Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki cukru. Zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu.

Mąkę umieszczamy w misie miksera. Dodajemy wodę z drożdżami lub suche drożdże, jeśli takich używamy. Wlewamy łyżkę oliwy i wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Powinno utworzyć gładką kulę. Zostawiamy kulę ciasta w omączonej misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie odgazowujemy ciasto (wbijamy w nie pięść), chwilę jeszcze wyrabiamy ręcznie i dzielimy na osiem części. Z każdej formujemy bułkę i układamy je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jedną bułeczkę kładziemy na środku, a pozostałe naokoło, zachowując odstępy (bułki mocno wyrosną). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Wyrośnięte bułki smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami.

Pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią, a postukane będą wydawać głuchy dźwięk.

Źródło: Smakowity Chleb

Przytulone bułeczki

Podobne wpisy