Jakie warzywa wykorzystujecie do słodkich wypieków? Cukinię, buraki, marchew, może jarmuż? Wszystkich tych połączeń już próbowałam, ale chyba najbardziej smakują mi ciasta i ciasteczka marchewkowe. Te, które pokazuję Wam dzisiaj, nie są kruche, ale raczej miękkie. Nie mają w sobie grama cukru – robimy je na miodzie. Jeśli chcecie, możecie użyć mąki pełnoziarnistej, żeby było zdrowiej.
A o książce ze zdjęcia możecie przeczytać na moim drugim blogu. Zapraszam na recenzję audio powieści Światło między oceanami.
Składniki
100 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 750
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
30 g roztopionego i ostudzonego masła lub płynnego oleju kokosowego
1 jajko
0,5 szkl. miodu
1 starta marchewka (ok. 70 g)
Po kolei wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy widelcem. Powinny połączyć się w jedną masę, która będzie mocno klejąca. Miskę z masą wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
Po tym czasie odrywamy kawałki masy, formujemy z nich kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a potem lekko spłaszczamy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut.
4 komentarze
ewa michno
on 13 maja 2017 at 14:57no to ja dziś lecę po marchewkę. Bo tylko tego mi brakuje:)
Ewa Popielarz
on 13 maja 2017 at 19:42Weź też awokado, w przyszłym tygodniu będzie przepis na genialne ciasto – awokado się przyda 🙂
Olga Pi
on 3 marca 2017 at 16:09Pochrupałabym:)
eva
on 3 marca 2017 at 18:17Do chrupania to one się nie nadają, ale do zjedzenia – i owszem 😀