Sernik z rosą
Poleca: Gosia
Źródło: Ciasta.net
Fot. Gosia |
Jeden z moich ulubionych serników. Miękki, delikatny, na kruchym spodzie i z pianką na górze, która sprawiła, że nawet mój mąż zaczął jeść to ciasto.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki margaryny (ok. 100 g)
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
1 kg twarogu (ja używam już zmielonego z wiaderka)
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 jajka
4 żółtka
Jajka (zarówno te całe, jak i żółtka) utrzeć z cukrem. Dodawać twaróg i ucierać. Dodać olej, mleko i proszek budyniowy. Utrzeć na gładką masę. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być.
Spód blachy wyłożyć schłodzonym kruchym ciastem. Na to wylać masę serową. Piec ok. 60 minut w temp. 180 st.
Rosa:
6 białek
1 szklanka cukru
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozsmarować na górze pianę i ponownie włożyć do piekarnika. Piec ok. 10-15 minut do lekkiego zrumienienia piany. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko piekarnik i zostawić tam sernik na pół godziny.
Rosa robi się po schłodzeniu sernika.
Przepis jest na dużą blachę (ok. 25×35 cm)
PS. U mnie na zdjęciu rosy brak, bo tym razem w natłoku zajęć przetrzymałam ciasto dosłownie z dwie minuty za długo w piekarniku. Ale to nie zmieniło faktu, że ciasto jest nadal równie pyszne.