Dżem truskawkowy
Poleca: Hania
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Hania |
W domu zalegały mi niezbyt ciekawe truskawki, wpadłam więc na pomysł zrobienia dżemu. REWELACJA! Dżem jest obłędny! Gorąco polecam!
Składniki:
(na ok. 1,5 słoiczka)
1 kg truskawek (ja miałam niecałe 900 g)
300 g cukru
1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii (ja kupiłam pastę waniliową, jestem z niej bardzo zadowolona)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny (nie dawałam)
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki masła (niekoniecznie; jest potrzebne, by podczas smażenia nie powstawała piana, ale ja go nie dałam)
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki i całość podgrzewamy. Mieszamy cały czas i doprowadzamy do wrzenia. Ja to robiłam w Thermomixie, a kiedy zaczęły wrzeć, przelałam do garnka.
Gotujemy jeszcze kilka godzin na małym ogniu i bez przykrycia. Woda powinna odparować, a masa truskawkowa przybrać konsystencję dżemu.
Najkorzystniej gotowanie konfitury rozłożyć na kilka dni, chociaż u mnie trwało to 2 godziny i dżem był gotowy.
Słoiki wyparzamy wrzątkiem lub w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Przekładamy do nich dżem i dobrze zakręcamy.
Dżem wspaniale pasuje do kaszki manny, razem tworzą przepyszny deser.
Fot. Hania |