||

Babka cytrynowa

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka



Dla miłośników słodko-kwaśnych klimatów, dla amatorów jedzenia rekami, dla opornych kulinarnie…

Składniki:
175 gramów masła
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
skórka z jednej cytryny (starta na średnich oczkach)
sok z połowy cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
(suszone morele – opcjonalnie – do wyłożenia keksówki)

Masło rozetrzeć z cukrem na jednolitą masę. Z wygodnictwa używałam miksera z mieszadłami do ciasta. Dodawać po jednym jajku (całym) i dalej ucierać. Następnie dosypywać mąkę stopniowo, wlać sok z cytryny. Wszystko cały czas ucierać/miksować. Na koniec dosypać skórkę z cytryny i wymieszać (przemieszałam już łyżką, aby skórki nie porozdrabniać).
Na dnie keksówki ułożyłam suszone morele – po upieczeniu i wyjęciu ciasta stanowiły górę babki.
Przełożyć ciasto do keksówki i piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Fot. Antylopka

Podobne wpisy