|

Chleb żytni z kminkiem i ziarnami

Poleca: Ewa
Źródło: Coolinarna strefa

Fot. Ewa

Boski! W tym miesiącu robiłam go już kilka razy. Jest pożywny, smaczny i zdrowy (chyba :)).

Składniki:
400 g mąki żytniej
100 g mąki pszennej
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
3 łyżki pestek słonecznika
6 łyżek płatków owsianych
1 łyżka kminku
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka soli
0,5 łyżki cukru
0,5 l wody

Z podanych składników zagniatamy ciasto – ręcznie albo w robocie kuchennym. Powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od rąk. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki pszennej albo wody.

Wkładamy kulę ciasta do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godz.).

Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia – tym razem wystarczy pół godziny.

Pieczemy w 210 stopniach przez ok. 30 minut – ciasto powinno się ładnie zarumienić, a postukane od spodu ma wydawać głuchy odgłos.

Podobne wpisy