Deser lodowy baked Alaska
||

Baked Alaska – deser lodowy z bezą

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam deser baked Alaska, wiedziałam, że prędzej czy później muszę go zrobić. Niestety nie miałam palnika. Ale ostatnie święta to zmieniły. Palnik gazowy znalazłam pod choinką, więc w Nowy Rok na nasz stół wjechał spektakularny deser lodowy o nazwie baked Alaska. Na spodzie migdałowe brownie (ale możecie upiec też biszkopt albo murzynka), potem lody (skoro to deser lodowy, to postanowiłam lody przygotować sama, ale możecie użyć też kupnych – potrzebne będzie minimum 1-1,5 kg) i na wierzchu beza. I już! Deser lodowy baked Alaska gotowy!

Składniki

(na tortownicę o średnicy 25-26 cm)

Spód brownie

120 g gorzkiej czekolady
120 g masła
1/3 szkl. cukru
2 jajka
70 g zmielonych migdałów
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy trzepaczką albo mikserem. Później dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Na koniec dosypujemy do masy zmielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut. Wyciągamy i studzimy.

Lody śmietankowe z czekoladą

300 g śmietanki kremówki 30-36%
200 g mleka skondensowanego słodzonego
100 g gorzkiej czekolady

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej mleko skondensowane i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.

Uwaga! Jeśli używamy niesłodzonego mleka, do śmietanki dodajemy kilka łyżek cukru pudru pod koniec ubijania.

Lody truskawkowe

300 g śmietanki kremówki 30-36%
200 g mleka skondensowanego słodzonego
450 g truskawek (mogą być mrożone)

Zimną śmietankę ubijamy podobnie jak poprzednio. Dodajemy mleko skondensowane i miksujemy. Dodajemy też zblendowane truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy) i miksujemy, aż składniki się połączą.

Lody przekładamy do osobnych pojemników, zamykamy je lub przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny.

Po tym czasie wyciągamy lody z zamrażarki i przygotowujemy miskę o średnicy mniejszej niż nasze upieczone brownie. Miskę wykładamy folią spożywczą (to ważne – inaczej trudno będzie wyjąć z niej lody!). Boki i spód miski wykładamy od dołu do góry lodami truskawkowymi, a do środka przekładamy lody śmietankowe z czekoladą. Przykrywamy od góry folią i wkładamy miskę do lodówki – najlepiej na całą noc.

Uwaga! Jeśli deser lodowy przygotowujecie z gotowych, kupnych lodów, wystarczy przełożyć je do miski w dowolnej kombinacji smakowej i schłodzić przez noc, żeby przybrały kształt półkola.

Beza

4 białka
100 g cukru

Białka i cukier umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy, aż cukier się rozpuści, a całość osiągnie temperaturę 70 stopni. Jeśli nie macie termometru cukierniczego, wystarczy ok. 5 minut ubijać białka nad wodą. Potem ściągamy białka znad wody i ubijamy na sztywno.

Formowanie deseru lodowego baked Alaska

Miskę z lodami ogrzewamy pod strumieniem gorącej wody. Przekładamy lody do góry nogami na spód brownie. Okładamy z zewnątrz bezą i przypalamy ją palnikiem gazowym. Podajemy od razu. Przechowujemy w zamrażarce.

Uwaga! Można też przygotować desery lodowe w wersji mini – wtedy z upieczonego płaskiego ciasta wycinamy kółka, nakładamy na każde po gałce lodów i obkładamy je bezą.

 

Podobne wpisy