• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Frużelina wiśniowa
desery// do wypieków

Frużelina wiśniowa

26 lipca 2013 • 1  

Jak przygotować frużelinę i do czego ją wykorzystać? Może się przydać do wielu słodkich wypieków, jako dodatek do tortów, deserów, ale ja najchętniej jem ją na gofrach (koniecznie na nadmorskiej promenadzie!). Mój Mąż chciał nawet kiedyś swoją Córkę nazwać Frużelina… Na szczęście zrezygnował z tego pomysłu. Ale miłość do frużeliny została w naszej rodzinie i przechodzi na kolejne pokolenie.

Składniki

250 g wiśni
0,5 szkl. cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)

Wiśnie drylujemy, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na min. pół godziny. Potem całość podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Sok, który powstanie, nie może zacząć wrzeć, więc pilnujemy ognia.

Dodajemy łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z łyżką wody. Lekko podgrzewamy, cały czas mieszając, i zdejmujemy garnek z ognia.

Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości ciepłej wody. Odlewamy 2-3 łyżki soku z owoców i mieszamy z żelatyną. Potem powoli wlewamy całość do owoców i mieszamy, żeby nie utworzyły się grudki.

Uwaga! Frużelina zacznie gęstnieć już po dodaniu mąki ziemniaczanej. Można zrezygnować z dodawania żelatyny – zależy, jaką konsystencję chcemy osiągnąć.

Źródło: Moje Wypieki

#wiśnie
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Sałatka z surimi Poprzedni
Sajgonki • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Domowa nutella na mleku kokosowym

Domowa nutella na mleku kokosowym  

26 października 2018

Jaglany deser kokosowy  

20 września 2015

“Tiramisu” korzenne bez jajek  

18 grudnia 2013

1 komentarz

  1. Anonimowy

    on 26 lipca 2013 at 10:40
    Odpowiedz

    Myślę, że córka jest albo będzie wdzięczna mężowi, że dostała jednak jakieś 'normalne' imię 🙂 A co do frużeliny, mam zamiar zrobić, ale ciągle mam jakieś dżemy do dojedzenia…

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda