Deser dla leniwców
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Cała nasza rodzina kocha budyń, ale czasem mamy ochotę na coś bardziej „ekskluzywnego” 😉 i wtedy robię ten bardzo prosty deser. Przygotowanie zajmuje chwileczkę, a efekt jest przepyszny. Najlepsza pochwała to słowa „mniam! mniam!”, wypowiadane przez uklejoną kremem buzię Córencji.
Składniki:
Budyń waniliowy:
szklanka mleka
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru ( w tym cukier waniliowy)
Gotujemy jak budyń: 3/4 szklanki mleka z cukrem podgrzewamy. Resztę mleka mieszamy z mąkami i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem. Gotujemy momencik i odstawiamy do ostudzenia.
Budyń czekoladowy:
szklanka mleka
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
łyżka kakao – gorzkiego!
Gotujemy tak samo jak budyń waniliowy. Kakao najpierw mieszamy z mlekiem i mąkami.
Do tego:
500 ml śmietany kremówki
korzenne ciasteczka
konfitura do dekoracji
Kiedy budynie ostygną, wyciągamy z lodówki śmietanę kremówkę. Ubijamy na sztywno 250 ml i dodajemy stopniowo do budyniu waniliowego (śmietana do budyniu!), mieszamy mikserem. Ubijamy na sztywno kolejne 250 ml kremówki i mieszamy z budyniem czekoladowym.
Do miseczek wkładamy korzenne ciasteczko – serduszko i dajemy warstwę masy kakaowej, potem warstwę waniliowej. Na wierzchu dekorujemy np. wiśniami z konfitury.