Serowe koreczki - kulki serowe w posypce jako przekąska na imprezę
|

Serowe koreczki – kulki serowe na imprezę

Zaserwowałam te kulki serowe po raz pierwszy na… chrzcinach. Ale sprawdzą się idealnie na każdą imprezę, również nadchodzącą wielkimi krokami – sylwestrową. W przepisie podaję ramowe proporcje, ale możecie je dowolnie zmieniać, według Waszego smaku. Jeśli słony smak fety jest dla Was zbyt mocny, przygotowując serowe koreczki, dodajcie to nich więcej kremowego serka albo nawet zwykłego twarogu. Materiały do obtoczenia kulek serowych to już tylko i wyłącznie kwestia Waszej inwencji – ja podaję kilka przykładów.

Składniki

250 g sera feta
2-3 łyżki serka kanapkowego (śmietankowego albo o mocniejszym smaku)
1-2 trójkąty serka topionego
sól, pieprz, ulubione zioła

Do obtoczenia

sezam (białe i czarne ziarna)
ostra papryka
drobno posiekany szczypiorek
kurkuma
czarnuszka

Sery umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy – widelcem albo nawet ręką. Powinny dobrze się połączyć. Doprawiamy do smaku.

Dowolne ziarna lub inne składniki do obtoczenia umieszczamy każdy w osobnej misce. Z masy serowej formujemy kulki i obtaczamy w ziarnach. Nabijamy kulki serowe na wykałaczki i serwujemy na desce lub na talerzu (np. na liściach sałaty) jako serowe koreczki.

Źródło: Przekąski na imprezę

Serowe koreczki - kulki serowe w posypce jako przekąska na imprezę

Podobne wpisy