• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym i czerstwym chlebem, czyli co zrobić ze starym pieczywem
chleby// na zakwasie// Pieczywo

Chleb z czerstwym chlebem, czyli co zrobić ze starym pieczywem

2 stycznia 2019 • 0  

Co zrobić ze starym pieczywem? Można je zetrzeć na bułkę tartą, można przygotować tosty albo grzanki do zupy (z cebulową smakują genialnie!), albo jajecznicę na obsmażonych na maśle grzankach, albo chleb w jajku (kromki chleba maczamy w jajku i obsmażamy na patelni, do tego twarożek urabiany i już jest pyszna kolacja). Ale stare pieczywo można też przerobić na… świeży chleb. W książce Chleb Jeffreya Hamelmana jest kilka przepisów, w których wykorzystuje się stare pieczywo. W życiu bym nie wpadła na to, żeby czerstwy chleb upiec ponownie. A jednak! Wychodzi z tego eksperymentu całkiem przyjemny bochenek chleba na zakwasie.

Składniki

(na 2 keksówki lub jeden 4-litrowy garnek rzymski)

Zaczyn

360 g mąki żytniej razowej
300 g wody
20 g aktywnego zakwasu żytniego

Podane składniki łączymy, mieszając łyżką. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 14-16 godzin.

Ciasto na chleb

75 g czerstwego chleba
90 g siemienia lnianego
275 + 150 g wody
540 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
1 łyżka soli
5 g suchych drożdży (opcjonalnie)
cały zaczyn

Czerstwy chleb kroimy w kostkę, wkładamy go do miski razem z siemieniem lnianym i zalewamy 275 g wody. Przykrywamy i odstawiamy na blat na minimum godzinę, a najlepiej na czas dojrzewania zaczynu.

Gdy czerstwy chleb i ziarno będą już namoczone, a zaczyn dojrzały, wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo mikserem z hakiem. Mieszamy kilka minut, do połączenia się składników – ciasto może się trochę kleić.

Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (jeśli nie dodaliśmy drożdży, ciasto może stać w cieple nawet dwa razy dłużej).

Po tym czasie ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub do wcześniej namoczonego, a teraz natłuszczonego i wysypanego bułą tartą bądź otrębami garnka rzymskiego. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na godzinę, aż wyraźnie wyrośnie (znów – ciasto bez drożdży może rosnąć dłużej, nawet kilka godzin).

Uwaga! O tym, jak piec w garnku rzymskim, przeczytasz TUTAJ!

Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut, a potem w 190 stopniach przez 30 minut. Na ostatnie 10 minut można zdjąć pokrywę garnka rzymskiego, jeśli to w nim pieczemy chleb.

Źródło: Jeffrey Hamelman, Chleb

#siemię lniane
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Baked Alaska - deser lodowy z bezą Poprzedni Deser lodowy baked Alaska
Sałatka makaronowa z brokułami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Brioszka Julii Child

Brioszka Julii Child  

5 listopada 2013
Chleb z hummusem

Chleb z hummusem  

28 sierpnia 2017

Chleb pszenno-żytni na piwie  

9 kwietnia 2014

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda