Co zrobić ze starym pieczywem? Można je zetrzeć na bułkę tartą, można przygotować tosty albo grzanki do zupy (z cebulową smakują genialnie!), albo jajecznicę na obsmażonych na maśle grzankach, albo chleb w jajku (kromki chleba maczamy w jajku i obsmażamy na patelni, do tego twarożek urabiany i już jest pyszna kolacja). Ale stare pieczywo można też przerobić na… świeży chleb. W książce Chleb Jeffreya Hamelmana jest kilka przepisów, w których wykorzystuje się stare pieczywo. W życiu bym nie wpadła na to, żeby czerstwy chleb upiec ponownie. A jednak! Wychodzi z tego eksperymentu całkiem przyjemny bochenek chleba na zakwasie.
Składniki
(na 2 keksówki lub jeden 4-litrowy garnek rzymski)
Zaczyn
360 g mąki żytniej razowej
300 g wody
20 g aktywnego zakwasu żytniego
Podane składniki łączymy, mieszając łyżką. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 14-16 godzin.
Ciasto na chleb
75 g czerstwego chleba
90 g siemienia lnianego
275 + 150 g wody
540 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
1 łyżka soli
5 g suchych drożdży (opcjonalnie)
cały zaczyn
Czerstwy chleb kroimy w kostkę, wkładamy go do miski razem z siemieniem lnianym i zalewamy 275 g wody. Przykrywamy i odstawiamy na blat na minimum godzinę, a najlepiej na czas dojrzewania zaczynu.
Gdy czerstwy chleb i ziarno będą już namoczone, a zaczyn dojrzały, wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo mikserem z hakiem. Mieszamy kilka minut, do połączenia się składników – ciasto może się trochę kleić.
Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (jeśli nie dodaliśmy drożdży, ciasto może stać w cieple nawet dwa razy dłużej).
Po tym czasie ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub do wcześniej namoczonego, a teraz natłuszczonego i wysypanego bułą tartą bądź otrębami garnka rzymskiego. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na godzinę, aż wyraźnie wyrośnie (znów – ciasto bez drożdży może rosnąć dłużej, nawet kilka godzin).
Uwaga! O tym, jak piec w garnku rzymskim, przeczytasz TUTAJ!
Pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut, a potem w 190 stopniach przez 30 minut. Na ostatnie 10 minut można zdjąć pokrywę garnka rzymskiego, jeśli to w nim pieczemy chleb.
Źródło: Jeffrey Hamelman, Chleb
Brak komentarzy
— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —