||

Churros

Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gosia

X lat temu byłam na wakacjach w Hiszpanii. Było to tak dawno, że jeszcze nie w głowie było mi jakiekolwiek gotowanie czy pieczenie. To, co najbardziej utkwiło mi w pamięci, to pyszności, które nam podawali codziennie na śniadanie. Pojęcia nie miałam co to. Z czasem doszłam do tego, że jest to właśnie churros i podjęłam próby wykonania ich samodzielnie, a z każdym pobytem na jakiejkolwiek hiszpańskiej ziemi jest to „zakup” konieczny 🙂 Ja zresztą uwielbiam wszystko, co z ciasta parzonego, więc i to musiało mi zasmakować. W Polsce churros stało się kolejną słodkością „tłustoczwartkową”. U mnie dzisiaj dzieciaki pochłaniały je z prędkością światła 🙂 

Składniki:
240 ml wody
50 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 i 1/8 szkl. mąki
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można ewentualnie zastąpić cukrem waniliowym)
2 jajka

Wodę, masło, cukier i sól zagotowujemy w garnku do roztopienia masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypujemy mąkę (ewentualnie z cynamonem) i ekstrakt. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i będzie odstawała od ścianek naczynia. Studzimy.
Do ostudzonej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy.

Ciasto nakładamy do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na olej rozgrzany do temperatury 175 stopni. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony.
Można je posypać cukrem pudrem (można go również wymieszać z cynamonem) lub podawać z sosem czekoladowym.

Podobne wpisy