Rabarbarotka
|

Ciasto z rabarbarem, czyli rabarbarotka

Nazwę tego ciasta (podobnie jak przepis) znalazłam na Moich Wypiekach i tak mnie urzekła, że musiałam wypróbować recepturę. Okazało się, że to jedno z łatwiejszych ciast, jakie można sobie wyobrazić. A przy tym jest niesamowicie pyszne! Kiedy tylko zaczyna się sezon na rabarbar, piekę ucierane z rabarbarem – nie ma innej możliwości. Zaraz potem wskakuje na stół crumble z rabarbarem, koniecznie z gałką dobrych lodów. A od tego roku rabarbarotka będzie naszym numerem trzy. Wypróbujcie koniecznie!

Składniki

(na formę o wymiarach 25 x 35 cm)

Ciasto

5 jajek
3/4 szkl. cukru
120 ml oleju
50 ml mleka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie

1 kg rabarbaru
1/2 szkl. cukru
sok z 1/2 małej cytryny
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Jajka (całe – białka i żółtka) ubijamy z cukrem, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i będzie bardzo jasna. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy olej, a po nim mleko – chwilę ubijamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Połowę ciasta przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (może być nawet ciut mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe). Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut – ciasto ma się lekko zarumienić.

Kiedy ciasto jest w piekarniku, kroimy rabarbar w kostkę i wrzucamy go na głęboką patelnię. Zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy, aż całość zacznie wrzeć. Nie gotujemy długo – tylko do miękkości rabarbaru. Nie może się całkowicie rozpaść.

Mąkę ziemniaczaną zalewamy wodą – dodajemy jej tylko tyle, żeby mąkę dało się wymieszać do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę do rabarbaru i chwilkę mieszamy, trzymając patelnię na ogniu, żeby utworzył się kisiel.

Delikatnie przestudzony rabarbar przekładamy na podpieczony spód. Zalewamy drugą połową ciasta i całość pieczemy w 170 stopniach jeszcze przez 30 minut.

Gotowe i ostudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Źródło: Moje Wypieki

Rabarbarotka

Podobne wpisy