• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasteczka// dla dzieci

Ciasteczka z galaretką w czekoladzie

12 września 2013 • 4  

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Ciasteczka z gajajetką, jak to mówi mój syn, to jest to! Ulubione ciasteczka dzieciaków, zresztą czyje nie… Z mężem pochłaniamy je niemal w całości. Starszy syn obgryza najpierw brzegi, a mniejszy, brudząc caaaałą buzię, zaczyna od dokładnego wygryzienia gajajetki! Każdy ma inny sposób ich jedzenia. Nic więc dziwnego, że sięgnęłam po ten przepis. 
Przepis jest jakby 2 w 1, słodkie ciasteczka z galaretką to raz, ale i same biszkopty są doskonałe! Szczególnie dla kilkumiesięczniaka! 
Sięgnijcie chociażby po pierwszą lepszą paczkę biszkoptów i przeczytajcie skład. Spulchniacze, barwniki, oleje… a przecież to często pierwsza słodycz naszych szkrabów. Dlaczego wiec nie zrobić samemu takich biszkoptów? Będziecie mieć pewność, że w ciasteczku są tylko świeże składniki, które same podałyście.

Składniki:
(na około 40 sztuk)
3 jajka
80 g drobnego cukru (ja dałam po prostu cukier puder)
75 g mąki

1 galaretka na 0,5 l wody (u mnie truskawkowa)

180 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowujemy galaretkę (najlepiej sporo wcześniej). Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml gorącej wody (kolejnym razem zrobię w 200 ml, wolę, żeby krążki były twardsze), zostawiamy do przestudzenia. Ostudzony płyn wylewamy do jakieś formy, która da nam na 3-5 mm wysoką płaską galaretkę. U mnie idealnie sprawdziła się forma do tarty wyłożona uprzednio folią spożywczą. Wstawiamy całość do lodówki, żeby porządnie stężało.

Włączamy piekarnik, niech się nagrzewa.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na bardzo sztywną pianę, pod koniec powoli porcjami, cały czas miksując, dodajemy przesiany cukier puder. Następnie dajemy żółtka, a na koniec znowu powoli dajemy przesianą mąkę.

Autorka przepisu radzi, aby przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą dużą końcówką i wyciskać ciasteczka, ale ponieważ ja nie mam takiego rękawa, nakładałam krążki łyżką, formując na tyle ile się dało równe kółka. Ciasto powinno zużyć się na raz, czyli musimy mieć taką formę lub formy, które wejdą jednocześnie do pieca. Zalecaną matę teflonową zamieniłam na papier do pieczenia i nim wyłożyłam formę. Nakładamy ciasteczka w około 1-2 cm odstępach od siebie. Kółka powinny być wielkości takiej, jakie chcemy mieć biszkopty. Dobrze ubite ciasto nie będzie się rozlewać podczas pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do lekkiego zezłocenia, około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy i studzimy na kratce.

Wycinamy z galaretki kółka o średnicy nieco mniejszej od ciastek i układamy na wystudzonych biszkoptach. Wkładamy tak przygotowane ciastka do lodówki na 30 minut. W międzyczasie możemy przygotować polewę czekoladową.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem i również odstawiamy, żeby przestygła. Za gorąca może zadziałać niekorzystnie na galaretkę.

Wyciągamy ciastka i dajemy polewę. Albo szybkim ruchem maczamy ich wierzch w czekoladzie, albo łyżeczką oblewamy ciasteczka. Ja wybrałam bezpieczniejszy sposób, czyli oblewanie. Po wszystkim ciasteczka znowu lądują w lodówce do zastygnięcia czekolady, a potem jemy! Każdy już na swój sposób.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

#czekolada, #galaretka
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Gołąb panierowany Poprzedni
Rosół z gołębia • Kolejny Rosół z gołębia

Zajrzyj też tutaj

Makaron z klopsikami i brokułem  

11 lipca 2013

Babka trójkolorowa  

22 lutego 2014

Wiśniówecznik  

8 sierpnia 2013

4 komentarze

  1. J.

    on 12 września 2013 at 19:08
    Odpowiedz

    Fajny pomysł. Na pewno zdrowsze niż te z pudełeczka oryginalnego 🙂

  2. Justyna Bąk

    on 12 września 2013 at 14:51
    Odpowiedz

    delicje:D mniam:DD:

  3. zufik

    on 12 września 2013 at 14:23
    Odpowiedz

    na pewno o niebo lepsze od tych sklepowych;-)

  4. babka z rodzynkiem

    on 12 września 2013 at 13:03
    Odpowiedz

    Takie domowe Delicje muszą być pyszne! Zapisuję przepis:-)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda