Bułeczki mleczne

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia

Kto nie ma w głowie ten ma w… Kiedyś zupełnie zapomniałam, że kolejnego dnia sklepy będą pozamykane. A tu godzina 22.00 i dwa kawałki chleba w domu. Pięknie! Więc co? Trzeba wykombinować jakieś pieczywo. Padło na te bułki. Jak zawsze, jeśli chodzi o przepisy z tej strony, wypiek wyśmienity!

Składniki:
450 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g masła
15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
280 ml ciepłego mleka

Ze świeżych drożdży robimy rozczyn (drożdże + łyżka mleka + łyżka mąki + łyżka cukru) i odstawiamy go na 15 minut, żeby ruszył. Jeśli używamy świeżych drożdży, trzeba pamiętać, że składniki użyte do rozczynu odejmujemy potem od wszystkich, robiąc ciasto (tzn. dodajemy jedną łyżkę mleka i mąki mniej, cukru nie dodajemy już później w ogóle).
Przesiewamy mąkę z solą, dodajemy cukier i letnie masło i całość zagniatamy. Składniki się połączą, ale jeszcze nie utworzą zwartego ciasta. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez ok. 10 minut. Zostawiamy na godzinę do podwojenia objętości (pod przykryciem, w ciepłym miejscu).

Ciasto znów zagniatamy (krótko). Formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki nacinamy nożem na krzyż i zostawiamy pod przykryciem na 20-30 minut.

Po tym czasie można posmarować bułki mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut.

Podobne wpisy