Proste bułeczki pszenne

Poleca: Hania
Źródło: Przy kuchennym stole

Fot. Hania

Z pieczywem pszennym mam tak, że nie potrafię znaleźć dobrego przepisu. Eksperymentuję, modyfikując przepisy na swój sposób. Ten szczerze polecam!

Składniki:
(na ok. 10 bułeczek)
500 g mąki pszennej chlebowej
230 g letniej wody
100 g mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki soli
łyżka oleju

Mąkę wsypuję do misy malaksera, robię wgłębienie, dodaję drożdże, łyżkę miodu i trochę wody. Pozostawiam w ciepłym miejscu na 5-10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i wyrabiam w malakserze, aż ciasto będzie elastyczne (jeśli po naciśnięciu na ciasto wgłębienie automatycznie się wypełni, oznacza to, że ciasto zostało dobrze wyrobione). Odstawiam w natłuszczonej misce pod przykryciem do podwojenia objętości (ok. 1 godzinę). Po tym czasie ciasto wyrabiam jeszcze raz (tym razem ręcznie i krótko). Dzielę na ok. 10 kulek, z każdej formułuję okrągłą bułeczkę, układam na blachę i zostawiam pod przykryciem na ok. 30-40 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 stopni. Bułki piekę ok. 30 minut do lekkiego zrumienienia.

Podobne wpisy