• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Razowe bułki do hot dogów
bułki

Razowe bułki do hot dogów

16 czerwca 2016 • 4  

Jedliście kiedyś hot dogi zrobione w sklepowych bułkach? Ja jadłam kilka razy. Nie powiem – mają swój urok, ale jednak dzieciom bym ich nie dała. Tej wiosny postanowiliśmy zrobić hot dogi sezonowe, z jednym z młodych warzyw, których teraz pod dostatkiem. W kolejnym przepisie znajdziecie całą – nieskomplikowaną – recepturę na zdrowe hot dogi z młodą kapustą, a już teraz przedstawiam Wam przepis na razowe bułki do hot dogów. Nasze hot dogi przekrawaliśmy na pół, dlatego moje bułki nie są tak wąskie, jak być powinny. Ale oczywiście swoim możecie nadać dowolny kształt.

Składniki

(na ok. 6 bułek)

300 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
250 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
7 g suchych drożdży
40 g mleka w proszku
350 ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Na wierzch

roztrzepane jajko
dowolne ziarna: sezam, mak, pestki dyni, słonecznika, czarnuszka itp.

Z podanych składników wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny – do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto jeszcze krótko wyrabiamy, po czym dzielimy na 6 części. Każdą bułeczkę formujemy w podłużny wałek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.

Źródło: Filozofia Smaku

#mąka razowa
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pulpeciki z ryżem na młodej kapuście Poprzedni
Zdrowe hot dogi z młodą kapustą • Kolejny Zdrowe hot dogi z młodą kapustą

Zajrzyj też tutaj

Bułeczki z mikrofali  

19 marca 2013
Batbout, czyli chlebki z kaszy manny

Batbout – chlebki z kaszy manny smażone na patelni  

5 listopada 2018
Bagietki w 15 minut

Bagietki w 15 minut  

5 kwietnia 2016

4 komentarze

  1. Artur

    on 10 listopada 2017 at 09:18
    Odpowiedz

    Gdyby nie mleko w proszku to byłoby super

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 20 listopada 2017 at 21:10
      Odpowiedz

      W wielu przepisach na pieczywo jest dodatek mleka w proszku. Ale oczywiście można to ominąć i wodę zastąpić mlekiem albo dać pół na pół wody i mleka. Część wody można też zastąpić maślanką albo jogurtem naturalnym. Ciasto drożdżowe jest bardzo wdzięczne – wiele modyfikacji zniesie 🙂

  2. rabarbarowo

    on 16 czerwca 2016 at 15:16
    Odpowiedz

    Nie ma to jak domowe bułeczki! Ten zapach i świeżość, mniam 🙂

    • eva

      on 16 czerwca 2016 at 19:15
      Odpowiedz

      Ja też uwielbiam 🙂 W zasadzie mało u nas kupnego pieczywa. Jednak co domowe, to domowe 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda