Bułki cebulowe

Poleca: Gosia
Źródło: Słuchaj Mamy

Fot. Gosia

Moje dziecko ostatnio zaczęło strasznie wymyślać, jeżeli chodzi o jedzenie, więc mama musi kombinować, co tu zrobić, żeby mały zjadł. Ostatnio zajadał się bułkami cebulowymi ze smakiem, a że wyjść z domu nie miałam dzisiaj jak, żeby je kupić, to się zabrałam za pieczenie ich w domu. Trochę przepis zmodyfikowałam dla naszych potrzeb i swoją wersję tutaj podaję. Wyszły REWELACYJNE!

Składniki:
6 szklanek mąki pszennej
3-4 drobno pokrojone cebule (ja wykorzystałam czerwone, bo tylko takie miałam dzisiaj pod ręką)
3 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
0,5 szklanki letniego mleka
1,5 szklanki letniej wody
12 g suchych drożdży
jedno roztrzepane jajko do posmarowania bułek

Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić ma maśle. Do mąki dodać drożdże, przyprawy, wodę, mleko i cebulę i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce to wyrośnięcia (ok. godziny). Po tym czasie jeszcze raz chwilę wyrobić i uformować bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 45 minut). Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 20 min. w temp. 200 st.

PS. Z podanych proporcji wyjdą dwie blachy bułek.

Fot. Gosia

Podobne wpisy