|

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Poleca: Agaj
Źródło: Filozofia Smaku

Fot. Agaj

Kiedyś zakupiłam mleczko kokosowe i nie bardzo wiedziałam, jak je wykorzystać… W końcu padło na zupę. Nasza Lena podsumowała to danie jednym zdaniem: „Mamo! W życiu nie jadłam czegoś tak przepysznego!” Nic dodać – nic ująć;) Odtąd zajadamy się nią średnio raz na tydzień.

Składniki:
1/2 kg marchewek obranych i pokrojonych w plasterki
800 ml bulionu warzywnego
300 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka imbiru świeżego, startego na tarce
1 cebula posiekana w kostkę
1-2 posiekane ząbki czosnku
sok z połowy limonki
sok z połowy pomarańczy
sól, pieprz
natka pietruszki
śmietana

Na rozgrzanym oleju smażymy kilka minut cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy marchewki i smażymy, mieszając, ok. 5 minut.
Do bulionu wrzucamy zawartość patelni. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości marchewki – 20-25 min.
Pod koniec dodajemy sok z limonki i pomarańczy oraz sól i pieprz.
Miksujemy blenderem i wlewamy do talerzy. Dodajemy śmietanę dla ozdoby.

Fot. Agaj

Fot. Agaj

Podobne wpisy