Bułeczki z twarożkiem i ziołami

Poleca: Ewa
Źródło: Smak mojej kuchni

Fot. Ewa

Wbrew zdjęciu twarożek jest także w cieście bułeczkowym 🙂 A ciasto po upieczeniu jest pyszne! Choć ja nie jestem obiektywna, bo uwielbiam wszystkie bułeczki. Szczególnie z twarożkiem i pomidorkiem 🙂 Mniam!

Składniki:
(na 8 sztuk)
450 g mąki pszennej chlebowej
225 g letniej wody
4 łyżki twarogu (np. półtłustego)
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżeczki ziół (np. bazylia, oregano)

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 8 części, z których formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Tym razem na pół godziny.

Pieczemy w 220 stopniach przez ok. 20 minut – do zrumienienia.

Podobne wpisy