Kajzerki
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Ewa |
Najpyszniejsze bułeczki, jakie dotąd pojawiły się w naszym domu – tak je ocenił mój Mąż. Zawsze robię z dwóch porcji, bo pierwsza znika od razu 🙂 Nie mają nic wspólnego ze sklepowymi pustymi i pompowanymi kajzerkami. Są pyszne!
Składniki:
(na ok. 10 sztuk)
3 szkl. mąki pszennej (zwykłej, nie chlebowej)
¾ szkl. wody
1½ łyżeczki suchych drożdży
1½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
Wszystkie składniki (w temp. pokojowej) mieszamy razem i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy w misce pod ściereczką do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem na 45 minut. Przed samym pieczeniem nacinamy krzyżyk ostrym nożem na wierzchu każdej bułki. Można je posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Pieczemy ok. 15 minut w 220 stopniach.