Pyzy z serem gotowane na parze
Poleca: Ewa
Źródło: Domowa Cukierenka
Fot. Ewa |
Nasza poznanianka Gosia podawała jakiś czas temu przepis na poznańskie pyzy, czyli kluski na parze. Wypróbowałam go, ale szczerze mówiąc – nie byłam zachwycona. Wersja na słono jeszcze przeszła, ale na słodko nam nie smakowały. Postanowiłam spróbować drugi raz, tym razem robiąc kluski z nadzieniem. I muszę przyznać, że ten sposób podania klusków na parze o wiele bardziej przypadł nam w domu do gustu 🙂
Składniki:
500 g mąki
1 szkl. letniego mleka
1 jajko
3 łyżki roztopionego masła
30 g drożdży świeżych lub 14 g suchych
szczypta soli
2 łyżki cukru
Nadzienie:
500 g mielonego twarogu
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
Jeśli używamy świeżych drożdży, robimy rozczyn.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w misce pod przykryciem na min. pół godziny.
W międzyczasie mieszamy lub miksujemy wszystkie składniki nadzienia – budyń dajemy w proszku.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy w rękach i nakładamy łyżkę nadzienia. Sklejamy ciasto, formują kulę. Układamy je na omączonym blacie lub desce, przykrywamy wszystkie ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
Można kłaść kule od razu pod przykrycie – zanim ulepimy wszystkie, to pierwsze będą już dostatecznie wyrośnięte, żeby je wrzucać na parę.
Zagotowujemy wodę w garnku. Pyzy układamy na nakładce do gotowania na parze, zostawiając spore odstępy, bo urosną. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 15-20 minut.
Podajemy np. z bułką tartą podsmażoną na maśle i posypane cukrem.