• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Proziaki
grillowanie// płaskie pieczywo// sylwester

Proziaki

7 kwietnia 2013 • 5  

Wydawałoby się, że zrobienie bułek zajmuje strasznie dużo czasu. Są jednak “bułki”, które przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Nasze babcie (głównie te z Podkarpacia) smażyły je na piecach kaflowych. Proziaki swą nazwę wzięły od dodatku “prozy”, czyli sody oczyszczonej, która nadaje im pulchności i specyficznego smaku. Możecie przygotować je w domu na suchej patelni – takiej do naleśników.

Składniki

1 kg mąki pszennej
0,5 l maślanki lub kefiru
1 łyżka soli
1 łyżka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za twarde, dodajemy więcej maślanki. Dzielimy ciasto na małe części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (można też robić grubsze placki – jak kto lubi). Smażymy na suchej patelni kilka minut z każdej strony.

Podajemy np. z masłem i twarożkiem rozrobionym ze śmietaną i szczypiorkiem albo jako dodatek do sałatek.

Proziaki
Proziaki

#bułki
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Tagliatelle z kurkami Poprzedni
Mazurek z masą z białej czekolady • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sałatka gyros  

10 kwietnia 2013

Muffinkowe mini-lazanie  

30 marca 2013

Mini-bułeczki z suszonymi pomidorami  

9 września 2015

5 komentarzy

  1. JoLis

    on 17 lutego 2015 at 16:14
    Odpowiedz

    Pychota! moja Babcia też takie robiła u nas w rodzinie nazywamy je odrzutowce, ale nie mam pojęcia skąd taka nazwa 🙂

  2. yomosa

    on 13 lipca 2013 at 15:53
    Odpowiedz

    to smak mojego dzieciństwa. Tylko moja Kochana Mamusia piecze je w piekarniku:)
    jeszcze ciepłe smaruję masłem i dżemem!

    pyyyyyyyyszota!! 🙂

    • Ewa P.

      on 13 lipca 2013 at 17:54
      Odpowiedz

      Nie tak dawno miałam okazję jeść w skansenie prawdziwe – smażone na piecu. I muszę przyznać, że smakowały identycznie jak te z tego przepisu smażone na suchej patelni! 🙂
      Przy okazji zobaczyłam, jak kucharki sprawdzają, kiedy proziaka przewrócić – stukają w niego i jak wydaje pusty dźwięk, to odwracają 🙂 Podobnie jak sprawdza się chleb po upieczeniu.

  3. Marzena

    on 7 kwietnia 2013 at 11:12
    Odpowiedz

    Genialne:-)

  4. Patrycja

    on 7 kwietnia 2013 at 08:30
    Odpowiedz

    Moja babcia właśnie takie przygotowywała…

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda