Proziaki
Wydawałoby się, że zrobienie bułek zajmuje strasznie dużo czasu. Są jednak „bułki”, które przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Nasze babcie (głównie te z Podkarpacia) smażyły je na piecach kaflowych. Proziaki swą nazwę wzięły od dodatku „prozy”, czyli sody oczyszczonej, która nadaje im pulchności i specyficznego smaku. Możecie przygotować je w domu na suchej patelni – takiej do naleśników.
Składniki
1 kg mąki pszennej
0,5 l maślanki lub kefiru
1 łyżka soli
1 łyżka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za twarde, dodajemy więcej maślanki. Dzielimy ciasto na małe części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (można też robić grubsze placki – jak kto lubi). Smażymy na suchej patelni kilka minut z każdej strony.
Podajemy np. z masłem i twarożkiem rozrobionym ze śmietaną i szczypiorkiem albo jako dodatek do sałatek.