• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
przystawki/przekąski// sylwester// walentynki

Domowe sushi

17 kwietnia 2013 • 5  

Poleca: Ania

Fot. Ania

Człowiek w ciąży musi przestrzegać tysiąca nakazów i zakazów, mniej lub bardziej upierdliwych. Jednym z nich jest zakaz jedzenia surowej i wędzonej ryby. I jak tu dobrać się do ukochanego sushi? Pozostaje wersja “wykastrowana”, lecz równie smaczna 😉

Potrzebujemy:
cały podstawowy osprzęt do sushi, czyli:
ryż z dodatkiem octu ryżowego (z cukrem i solą)
płaty nori
wasabi

krewetki podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku
kawior (u mnie koniecznie czerwony – ma ładniejszy kolor)
serek (u mnie z Piątnicy)
majonez (mam do niego lekką słabość 😉 )
pocięte w cienkie paski warzywa; na przykład: papryka, awokado, por

Wszystkie dodatki kładziemy na ryż w zależności od fantazji w najróżniejszych konfiguracjach i zwijamy tak, jak lubimy najbardziej.

Dodatek: Ewa

Ponieważ nie potrafię w kuchni za bardzo improwizować, muszę mieć wszystko czarno na białym, więc dodaję kilka bardziej szczegółowych informacji 🙂


Ryż płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą. Gotujemy ok. 15 minut w wodzie – w proporcji 1,5 szkl. wody na 1 szkl. ryżu. W czasie gotowania mieszamy, żeby nie przywarł. Potem zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Mieszamy ryż z sosem zrobionym z octu ryżowego, cukru i szczypty soli podgrzanych lekko. Na 0,5 kg ryżu (wystarczy do zawinięcia około 10 alg) dajemy ok. 7 łyżek octu, 3 łyżki cukru i ciut soli. Ryż zostawiamy do ostudzenia.

Ja zwijam tak:
Nori kładziemy na bambusowej macie błyszczącą stroną do dołu i szerszym bokiem do siebie. Układamy na nim ryż (maczając ręce w wodzie – będzie się kleił), zostawiając kilkucentymetrowy pasek pusty na samej górze. Przez środek, wzdłuż długiego boku, smarujemy ryż cienko pastą wasabi. Układamy dowolne składniki (oprócz takich jak Ania, ja daję jeszcze np. sałatę lodową, ogórka i co tam jeszcze mam w lodówce ;)). Zwijamy ciasno, używając do tego maty, końcówkę nori smarujemy wodą i sklejamy rulon. Ostrym nożem tniemy sushi na 6-8 części.

Podajemy z wasabi, sosem sojowym (do maczania sushi) i imbirem marynowanym (do przegryzania).
Próbujemy jeść pałeczkami 😀

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania
#imbir, #kawior, #krewetki, #ryż
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem Poprzedni Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem
Prosty makowiec • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Walentynkowe serduszka  

6 lutego 2015

Szuba, czyli sałatka ze śledziem ukrytym pod warzywami  

7 lipca 2013

Crumble z cukinią i kozim serem  

27 czerwca 2013

5 komentarzy

  1. kuchenny bałagan

    on 17 kwietnia 2013 at 14:48
    Odpowiedz

    ślicznie się prezentuje to sushi 🙂

  2. Yummy in my tummy

    on 17 kwietnia 2013 at 10:29
    Odpowiedz

    Bardzo ładne sushi ^^

  3. Zielona strona Flinstona

    on 17 kwietnia 2013 at 08:18
    Odpowiedz

    sushi wygląda apetycznie, chociaż nigdy nie jadłam 🙂 a nazwa "ciężarówka" może i ma być zabawna, ale jest okropna 😀

    • Cwietka

      on 17 kwietnia 2013 at 09:25
      Odpowiedz

      Co robić? Nazwa okropna, ale jak człowiekowi nagle przybywa kilogramów, robi mu się dziwna wypustka na brzuchu i zaczyna sapać jak miech kowalski po wejściu na pierwsze piętro, to i z brzydką nazwą się musi pogodzić 😉

  4. Anonimowy

    on 17 kwietnia 2013 at 08:17
    Odpowiedz

    wygląda bosko….

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda