• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
przystawki/przekąski// sylwester// walentynki

Domowe sushi

17 kwietnia 2013 • 5  

Poleca: Ania

Fot. Ania

Człowiek w ciąży musi przestrzegać tysiąca nakazów i zakazów, mniej lub bardziej upierdliwych. Jednym z nich jest zakaz jedzenia surowej i wędzonej ryby. I jak tu dobrać się do ukochanego sushi? Pozostaje wersja “wykastrowana”, lecz równie smaczna 😉

Potrzebujemy:
cały podstawowy osprzęt do sushi, czyli:
ryż z dodatkiem octu ryżowego (z cukrem i solą)
płaty nori
wasabi

krewetki podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku
kawior (u mnie koniecznie czerwony – ma ładniejszy kolor)
serek (u mnie z Piątnicy)
majonez (mam do niego lekką słabość 😉 )
pocięte w cienkie paski warzywa; na przykład: papryka, awokado, por

Wszystkie dodatki kładziemy na ryż w zależności od fantazji w najróżniejszych konfiguracjach i zwijamy tak, jak lubimy najbardziej.

Dodatek: Ewa

Ponieważ nie potrafię w kuchni za bardzo improwizować, muszę mieć wszystko czarno na białym, więc dodaję kilka bardziej szczegółowych informacji 🙂


Ryż płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą. Gotujemy ok. 15 minut w wodzie – w proporcji 1,5 szkl. wody na 1 szkl. ryżu. W czasie gotowania mieszamy, żeby nie przywarł. Potem zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Mieszamy ryż z sosem zrobionym z octu ryżowego, cukru i szczypty soli podgrzanych lekko. Na 0,5 kg ryżu (wystarczy do zawinięcia około 10 alg) dajemy ok. 7 łyżek octu, 3 łyżki cukru i ciut soli. Ryż zostawiamy do ostudzenia.

Ja zwijam tak:
Nori kładziemy na bambusowej macie błyszczącą stroną do dołu i szerszym bokiem do siebie. Układamy na nim ryż (maczając ręce w wodzie – będzie się kleił), zostawiając kilkucentymetrowy pasek pusty na samej górze. Przez środek, wzdłuż długiego boku, smarujemy ryż cienko pastą wasabi. Układamy dowolne składniki (oprócz takich jak Ania, ja daję jeszcze np. sałatę lodową, ogórka i co tam jeszcze mam w lodówce ;)). Zwijamy ciasno, używając do tego maty, końcówkę nori smarujemy wodą i sklejamy rulon. Ostrym nożem tniemy sushi na 6-8 części.

Podajemy z wasabi, sosem sojowym (do maczania sushi) i imbirem marynowanym (do przegryzania).
Próbujemy jeść pałeczkami 😀

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania
#imbir, #kawior, #krewetki, #ryż
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem Poprzedni Błyskawiczna tarta z wędzonym łososiem
Prosty makowiec • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Cobbler truskawkowo-rabarbarowy  

17 czerwca 2014

Placki ziemniaczano-marchewkowo-pieczarkowe  

5 października 2013

Roladki z pesto i suszonymi pomidorami  

18 czerwca 2013

5 komentarzy

  1. kuchenny bałagan

    on 17 kwietnia 2013 at 14:48
    Odpowiedz

    ślicznie się prezentuje to sushi 🙂

  2. Yummy in my tummy

    on 17 kwietnia 2013 at 10:29
    Odpowiedz

    Bardzo ładne sushi ^^

  3. Zielona strona Flinstona

    on 17 kwietnia 2013 at 08:18
    Odpowiedz

    sushi wygląda apetycznie, chociaż nigdy nie jadłam 🙂 a nazwa "ciężarówka" może i ma być zabawna, ale jest okropna 😀

    • Cwietka

      on 17 kwietnia 2013 at 09:25
      Odpowiedz

      Co robić? Nazwa okropna, ale jak człowiekowi nagle przybywa kilogramów, robi mu się dziwna wypustka na brzuchu i zaczyna sapać jak miech kowalski po wejściu na pierwsze piętro, to i z brzydką nazwą się musi pogodzić 😉

  4. Anonimowy

    on 17 kwietnia 2013 at 08:17
    Odpowiedz

    wygląda bosko….

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda