|

Chleb owsiany z daktylami (z Królewskiej Przystani)

Poleca: Ewa
Źródło: Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer, Uczta lodu i ognia

Fot. Ewa

Taki chleb jadał między innymi Tyrion Lannister w Królewskiej Przystani. Zagryzając naleśnikami ze słodkiej kukurydzy i żebrem dzika 😉
Nie jest to typowy chleb śniadaniowy – sam w sobie ma już mnóstwo smaku i nie potrzebuje typowo kanapkowych dodatków. Wystarczy posmarować go masłem lub miodem albo podać do obiadu, np. do pieczonego dzika (lub kurczaka ;)).

Składniki:
(na dwa małe bochenki)
1,5 szkl. ciepłej wody
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki miodu
1,5 szkl. płatków owsianych
2,5-3 szkl. mąki pszennej chlebowej (lub mąki owsianej)
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka soli
1/3 szkl. daktyli pokrojonych w kostkę (ok. 50 g)
1/3 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 100 g)
1/3 szkl. pokrojonego w kostkę jabłka bez skórki (połowa małego jabłka)

Wodę łączymy z drożdżami i miodem i odstawiamy na 5 minut, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy będzie elastyczne (po naciśnięciu ciasto powinno wrócić „na swoje miejsce”). Mąkę dosypujemy stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Wkładamy ciasto do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę – do podwojenia objętości.
Po tym czasie chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Z każdej formujemy okrągły bochenek, zwilżamy je z wierzchu wodą i posypujemy płatkami owsianymi (opcjonalnie). Ostrym nożem robimy nacięcia na kształt litery „X”.
Przekładamy bochenki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut. Chleb powinien się zrumienić, a postukany od spodu – wydawać pusty dźwięk.

Zobacz recenzję książki, z której pochodzi ten przepis:

Fot. Wydawnictwo Literackie

Podobne wpisy