• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// chleby

Chleb owsiany z daktylami (z Królewskiej Przystani)

6 stycznia 2014 • 1  

Poleca: Ewa
Źródło: Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer, Uczta lodu i ognia

Fot. Ewa

Taki chleb jadał między innymi Tyrion Lannister w Królewskiej Przystani. Zagryzając naleśnikami ze słodkiej kukurydzy i żebrem dzika 😉
Nie jest to typowy chleb śniadaniowy – sam w sobie ma już mnóstwo smaku i nie potrzebuje typowo kanapkowych dodatków. Wystarczy posmarować go masłem lub miodem albo podać do obiadu, np. do pieczonego dzika (lub kurczaka ;)).

Składniki:
(na dwa małe bochenki)
1,5 szkl. ciepłej wody
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki miodu
1,5 szkl. płatków owsianych
2,5-3 szkl. mąki pszennej chlebowej (lub mąki owsianej)
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka soli
1/3 szkl. daktyli pokrojonych w kostkę (ok. 50 g)
1/3 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 100 g)
1/3 szkl. pokrojonego w kostkę jabłka bez skórki (połowa małego jabłka)

Wodę łączymy z drożdżami i miodem i odstawiamy na 5 minut, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy będzie elastyczne (po naciśnięciu ciasto powinno wrócić “na swoje miejsce”). Mąkę dosypujemy stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Wkładamy ciasto do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę – do podwojenia objętości.
Po tym czasie chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Z każdej formujemy okrągły bochenek, zwilżamy je z wierzchu wodą i posypujemy płatkami owsianymi (opcjonalnie). Ostrym nożem robimy nacięcia na kształt litery “X”.
Przekładamy bochenki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut. Chleb powinien się zrumienić, a postukany od spodu – wydawać pusty dźwięk.

Zobacz recenzję książki, z której pochodzi ten przepis:

Fot. Wydawnictwo Literackie
#daktyle, #jabłka, #płatki owsiane, #skórka pomarańczowa
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Szarlotka "krucha" Poprzedni
Wiśniowa słodkość • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kurczak z porem pod ciastem francuskim  

9 listopada 2013

Chleb 100% gryczany – bezglutenowy  

6 lutego 2016

Brownies z mleczkiem kokosowym  

29 marca 2013

1 komentarz

  1. Agata

    on 6 stycznia 2014 at 13:46
    Odpowiedz

    o, to rzeczywiście królewski! uwielbiam wszystko, co z dodatkiem daktyli. domowy chlebek – to jest to 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda