Najprostsze knedle ze śliwkami
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Kolejne danie z cyklu „zrób to w 15 minut”. Szybko, smacznie i owocowo. Czego chcieć więcej?:)
Składniki:
200 g twarożku
1 jajko
mąka – ile ciasto zabierze
śliwki (świeże albo mrożone, najlepiej bez pestek)
Z twarogu, jajka i mąki zagniatamy ciasto. Dokładnie tak samo jak na leniwe. Odrywamy po kawałku, rozgniatamy w rękach na płaski „placek”, do środka wkładamy śliwkę i zalepiamy w kulkę. Ja robię mega-duże knedle, więc z jednej kostki twarogu wychodzi mi zazwyczaj około 10 sztuk. Dlatego zawsze robię minimum podwójną porcję od razu 😉
Knedle wrzucamy na gotującą się wodę. Czekamy aż wypłyną. Jeszcze chwilę gotujemy i wyciągamy łyżką cedzakową.
Podajemy ze śmietaną (jogurtem) wymieszaną z cukrem albo z bułką tartą podsmażoną z cukrem na maśle.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |