||

Najprostsze knedle ze śliwkami

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Kolejne danie z cyklu „zrób to w 15 minut”. Szybko, smacznie i owocowo. Czego chcieć więcej?:)

Składniki:
200 g twarożku
1 jajko
mąka – ile ciasto zabierze
śliwki (świeże albo mrożone, najlepiej bez pestek)

Z twarogu, jajka i mąki zagniatamy ciasto. Dokładnie tak samo jak na leniwe. Odrywamy po kawałku, rozgniatamy w rękach na płaski „placek”, do środka wkładamy śliwkę i zalepiamy w kulkę. Ja robię mega-duże knedle, więc z jednej kostki twarogu wychodzi mi zazwyczaj około 10 sztuk. Dlatego zawsze robię minimum podwójną porcję od razu 😉

Knedle wrzucamy na gotującą się wodę. Czekamy aż wypłyną. Jeszcze chwilę gotujemy i wyciągamy łyżką cedzakową.

Podajemy ze śmietaną (jogurtem) wymieszaną z cukrem albo z bułką tartą podsmażoną z cukrem na maśle.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy