• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// dla dzieci

Ciasto na pierogi

17 grudnia 2015 • 0  



Fot. Ewa



Takie niby proste, a każdy robi je inaczej. Każdy Dom ma swój niezawodny sposób na pierogi. A i tak wiadomo, że najlepsze są te od Babci 😀

Moje ulubione
Składniki:
3 szkl. mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
1 szkl. gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy na stolnicy, wodę dodając stopniowo na końcu – aż uda się zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie.

Ciasto zaparzane
Składniki:
2 szkl. mąki
3/4 szkl. wrzątku
Mąkę wsypujemy do miski i powoli wlewamy wrzątek. Mieszamy łyżką (uwaga, gorące!), a potem ręką, na koniec wyrabiamy na stolnicy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na kwadrans.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie.
(Zobacz przepis na pierogi ruskie)
Ciasto drożdżowe na pierogi pieczone
Składniki:
1/2 kg mąki (tortowej albo pół na pół tortowej i chlebowej)
10 g suchych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła, stopionego i przestudzonego
1 łyżeczka soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy je do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Układamy pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.
(Zobacz przepis na pieczone pierogi z kurczakiem i pomidorami)
Ciasto na kibiny – pierogi karaimskie
Składniki:
400 g mąki
200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
1 jajko
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
sól
Z podanych składników wyrabiamy szybko ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Układamy pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut, aż się zrumienią.
(Zobacz przepis na kibiny)
#dodatki
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Plecione pierniczki w kratkę Poprzedni Plecione pierniczki w kratkę
Cynamonowe gwiazdki w czekoladzie • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Cytrynowiec z nutellą  

8 maja 2013

Surwiwalowa sałatka grillowa  

23 czerwca 2013

Chleb z miodem i płatkami owsianymi  

18 lutego 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda