||

Ciasto na pierogi



Fot. Ewa



Takie niby proste, a każdy robi je inaczej. Każdy Dom ma swój niezawodny sposób na pierogi. A i tak wiadomo, że najlepsze są te od Babci 😀

Moje ulubione
Składniki:
3 szkl. mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
1 szkl. gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy na stolnicy, wodę dodając stopniowo na końcu – aż uda się zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie.

Ciasto zaparzane
Składniki:
2 szkl. mąki
3/4 szkl. wrzątku
Mąkę wsypujemy do miski i powoli wlewamy wrzątek. Mieszamy łyżką (uwaga, gorące!), a potem ręką, na koniec wyrabiamy na stolnicy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na kwadrans.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie.
(Zobacz przepis na pierogi ruskie)
Ciasto drożdżowe na pierogi pieczone
Składniki:
1/2 kg mąki (tortowej albo pół na pół tortowej i chlebowej)
10 g suchych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła, stopionego i przestudzonego
1 łyżeczka soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy je do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Układamy pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.
Ciasto na kibiny – pierogi karaimskie
Składniki:
400 g mąki
200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
1 jajko
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
sól
Z podanych składników wyrabiamy szybko ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Układamy pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut, aż się zrumienią.
(Zobacz przepis na kibiny)

Podobne wpisy