• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// dla dzieci

Ciasto na pierogi

17 grudnia 2015 • 0  



Fot. Ewa



Takie niby proste, a każdy robi je inaczej. Każdy Dom ma swój niezawodny sposób na pierogi. A i tak wiadomo, że najlepsze są te od Babci 😀

Moje ulubione
Składniki:
3 szkl. mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
1 szkl. gorącej wody

Wszystkie składniki mieszamy na stolnicy, wodę dodając stopniowo na końcu – aż uda się zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie.

Ciasto zaparzane
Składniki:
2 szkl. mąki
3/4 szkl. wrzątku
Mąkę wsypujemy do miski i powoli wlewamy wrzątek. Mieszamy łyżką (uwaga, gorące!), a potem ręką, na koniec wyrabiamy na stolnicy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na kwadrans.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie.
(Zobacz przepis na pierogi ruskie)
Ciasto drożdżowe na pierogi pieczone
Składniki:
1/2 kg mąki (tortowej albo pół na pół tortowej i chlebowej)
10 g suchych drożdży
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła, stopionego i przestudzonego
1 łyżeczka soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy je do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Układamy pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.
(Zobacz przepis na pieczone pierogi z kurczakiem i pomidorami)
Ciasto na kibiny – pierogi karaimskie
Składniki:
400 g mąki
200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
1 jajko
200 g śmietany lub jogurtu naturalnego
sól
Z podanych składników wyrabiamy szybko ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Układamy pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut, aż się zrumienią.
(Zobacz przepis na kibiny)
#dodatki
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Plecione pierniczki w kratkę Poprzedni Plecione pierniczki w kratkę
Cynamonowe gwiazdki w czekoladzie • Kolejny cynamonowe gwiazdki w czekoladzie_02

Zajrzyj też tutaj

Zapiekany kalafior  

15 maja 2014
Domowe lody na patyku owocowo-jogurtowe

Domowe lody na patyku owocowo-jogurtowe  

11 czerwca 2015

Brokułowe paszteciki  

18 lutego 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda