|

Wiśniowa słodkość

Poleca: Aluśka

Fot. Aluśka

Moje wczorajsze ciasto… Zagniecione, żeby się nic z poprzedniego nie zmarnowało i o dziwo całkiem dobrze wyszło 🙂

Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
2 szkl. mąki Basia z pełnego przemiału
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g margaryny (tyle akurat mi zostało :))
6 białek + 1 szkl. cukru pudru (mogą być po prostu wymieszane, niekoniecznie ubite)
3 żółtka
1 słoik dżemu wiśniowego z wiśniami w całości, drylowanymi (najlepiej domowy)

Wszystkie składniki (oprócz dżemu) zagniotłam w jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części. Jedną wyłożyłam do średniej wielkości formy, a potem na to dżem.
Drugą włożyłam do lodówki na ok. pół godziny. Po wyjęciu zagniotłam je jeszcze raz i zaczęłam dzielić je na paski i tak wyłożyłam górę.
Piekłam 40 minut w temp. 210 stopni.
Po wyjęciu obsypałam je cukrem pudrem.

Fot. Aluśka

Fot. Aluśka

Fot. Aluśka

Podobne wpisy