|

Sufletowe ciasto z gruszkami i czekoladą

Poleca: Antylopka

Jak widać na zdjęciu – nadaje się świetnie jako tort urodzinowy! 🙂


Składniki:
40 g masła słonego
3 twarde, ale dojrzałe gruszki
1/2 cytryny
5 żółtek
80 g cukru
cukier waniliowy
70 g mąki
30 g pudru migdałowego
30 ml creme fraiche
10 ml mleka
3 białka
70 g gorzkiej czekolady
cukier puder do dekoracji (ja użyłam płatków kokosu do napisu)

Masło należy stopić w małym garnuszku.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny aby nie sczerniały. Odstawić w chłodne miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, puder migdałowy, potem creme fraiche, mleko i stopione masło.
Ubić białka na sztywną pianę i przełożyć delikatnie do ciasta.
Formę silikonową wysmarować masłem, na dnie położyć gruszki, na nie utrzeć czekoladę. Wyłożyć ciasto i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 35 min.
Przed wyciągnieciem (wykładamy je do góry nogami) poczekać aż przestygnie.

Podobne wpisy