|

Chleb podstawowy (również do maszyny)

Poleca: Ewa
Źródło: Y. Cadiou, Domowy chleb


Fot. Ewa

Nazywam go podstawowym, bo to naprawdę taki zwykły chleb. Bez ziaren, bez ekscentrycznych dodatków, bez szczególnych smaków. Taki codzienny. A przy tym pyszny 🙂


Składniki:
400 ml wody
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
2 łyżki mleka w proszku
700 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki suchych drożdży

Jeśli mamy maszynę do chleba, to umieszczamy w niej składniki w podanej kolejności – najpierw płynne, potem suche i na końcu drożdże. Ustawiamy program podstawowy, bochenek na 1 kg, dobieramy dogodny dla siebie stopień zrumienienia skórki, puszczamy „start” i mamy wolne. Ja tylko czekam na sygnał dodawania składników, po którym następuje ostatnie mieszanie – kiedy maszyna kończy mieszać, wyjmuję mieszadła. Jeśli wyjmie się je po upieczeniu chleba, zostają w nim spore dziury.

Jeśli maszyny nie posiadamy, zagniatamy ręcznie lub w robocie kuchennym ciasto. Wyrabiamy kilka minut i odstawiamy na godzinę pod ściereczką w omączonej misce do wyrośnięcia (oczywiście w ciepłym miejscu). Po tym czasie jeszcze raz lekko wyrabiamy ciasto i przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (raczej krótkiej, żeby bochenek był wysoki). Odstawiamy znów pod przykryciem na min. pół godziny.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy na kratce.

Fot. Ewa

Podobne wpisy