||

Racuchy z jabłkami z przepisu Mamy

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Mama kroi spory plaster jabłka i zamacza go w cieście i tak smaży.
My z racji małych dzieci kroimy jabłka w kostkę i wrzucamy do ciasta, smażąc potem „placuszki”.

Składniki:
1/2 l maślanki (lub zsiadłe mleko)
około 300 gramów mąki
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6-8 łyżeczek cukru
2 duże jabłka – obrane i pokrojone w kostkę
olej do smażenia

Wszystkie składniki wymieszać (oprócz jabłek) i zmiksować mikserem. Gdyby było za rzadkie, dodać mąki, bo ciasto musi być gęste.
Wsypać jabłka i wymieszać.
Rozgrzać olej (oliwę) na patelni i dopiero na gorącą nakładać dużą łychą placki jak ziemniaczane, tylko grubsze.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem, wtedy są słodsze i smaczniejsze.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy