Pieczone ziemniaki
Poleca: Antylopka
Na zdjęciu z de volaille’ami Fot. Antylopka |
Spodobało mi się zdjęcie takich ziemniaków, więc spróbowałam je zrobić. Choć pieką się długo, są proste do zrobienia. A wyglądają efektownie!
Składniki:
ziemniaki (zależnie do liczby osób)
czosnek
gruba sól
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
Do miseczki wlewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wyciskamy 3 ząbki czosnku (na 6 ziemniaków w moim przypadku). Mieszamy i zostawiamy na czas przygotowania ziemniaków.
Ziemniaki myjemy dokładnie i po osuszeniu nacinamy z jednej strony, tak jakbyśmy chcieli je pokroić w plastry (nie rozcinając ziemniaka do końca) o grubości około pół centymetra. Następnie nacieramy każdego ziemniaka oliwą z czosnkiem i posypujemy od strony nacięć grubą solą i ziołami prowansalskimi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy godzinę w 160 stopniach.
Fot. Antylopka |