|

Trzy kolory: czerwony

Poleca: Ania

Fot. Ania

Ciasto bardzo proste, wręcz banalne, a do tego z moimi ukochanymi „ciastowymi” owocami, czyli wiśniami.

Potrzebujemy:
Kolor numer 1 – czarny:
najlepiej kakaowy biszkopt (z przepisu na idealny)

Ja wprawdzie zrobiłam spód z ciasta z tego przepisu: Moje Wypieki, ale nie polecam. Ciasto w smaku dobre, wilgotne, ale wyrosło z wielką górką, którą musiałam odciąć i wyrzucić, więc połowa się zmarnowała.
Tak więc lepiej dać ciemny biszkopt i nasączyć go np. wodą w sokiem z cytryny (jeśli zajadają dzieci) lub wodą z rumem – jeśli zajadają dorośli.

Kolor numer 2 – biały:
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
9 łyżek cukru
1,5 kostki masła (czyli 300 g)

2 szklanki mleka wlewamy do garnuszka i gotujemy. Dodajemy cukier. W pozostałej szklance mleka rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miksujemy z masłem (masło i budyń powinny mieć tę samą temperaturę – najlepiej pokojową) – budyń dodajemy do masła.
Masę budyniową wykładamy na biszkoptowy spód i wyrównujemy.

Kolor numer 3 – czerwony:
250-300 gramów wiśni
łyżka cukru
2 galaretki wiśniowe
szklanka wody

Wiśnie drylujemy, wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i wlewamy do wiśni. Studzimy i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do zakrzepnięcia.

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy