|

Pieguski

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Uwielbiam kruche ciasteczka. Przede wszystkim za to, że błyskawicznie się je robi, a poza tym – zawsze się udają. Od kiedy Mąż zaczął regularnie oddawać krew, mamy w lodówce nieustannie nieskończone ilości czekolady. Coś trzeba z nią robić. Dobrze, że pieguski się domownikom jeszcze nie przejadły 😉

Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
200 g masła
1 jajko
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
0,5 łyżeczki soli
3/4 szkl. cukru (zawsze daję mniej)
1 czekolada (gorzka, biała lub mleczna – co kto lubi)
0,5 szkl. orzechów (opcjonalnie; ja nie dodaję)

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko. Suche składniki wymieszać w misce i powoli dodawać, miksując na małych obrotach. Na koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę lub wiórki czekoladę. Można też wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy, ale mi się nigdy nie chce i zatrudniam do tego mikser na podstawce 😉 Uformować ciastka i ułożyć na blasze (mocno się rozleją, więc można formować po prostu lekko spłaszczone kulki). Piec 15 min. w 200 stopniach.

Fot. Ewa

Podobne wpisy