Miękkie korzenne ciasteczka dyniowe

Miękkie korzenne ciasteczka dyniowe

Zaskoczy Was konsystencja ciasta, które powstaje po połączeniu składników – będzie bardzo, ale to bardzo klejące. Ja się tego trochę przestraszyłam i dodałam odrobinę mąki, ale to w niczym nie przeszkodziło, więc spokojnie możecie jej dosypać, jeśli formowanie ciasteczek będzie Wam przychodzić z trudem. Ciasto bardzo się klei, więc najlepiej ciasteczka dyniowe formować omączonymi albo mokrymi rękami. Ewentualnie metodą na dwie łyżki – jedną nabieramy porcję ciasta, a drugą zsuwamy ją na blachę.

Jak już się z tym uporacie, to nagrodą będą pyszne korzenne ciasteczka dyniowe, idealnie miękkie w środku. Rozpuszczają się w ustach – naprawdę!

Składniki

(na całą blachę ciastek)

115 g masła
150 g cukru
1 jajko
1 szkl. puree z dyni
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli

Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy chwilę na wysokich obrotach. Dodajemy puree z dyni i nadal miksujemy, aż składniki się połączą.

W osobnej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy odrobinę soli oraz zmielone: cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Suche składniki dorzucamy do zmiksowanych i całość delikatnie miksujemy, tylko do połączenia.

Omączoną lub mokrą dłonią odrywamy kawałki ciasta, formujemy z nich kule wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut. Ciasteczka powinny się zarumienić od spodu, góra będzie miała delikatną skorupkę, a środek pozostanie miękki.

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy