Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit

Podobno wszyscy to ciasto znają i wszyscy je jedli. Otóż – my jeszcze nie jedliśmy! Ale w tym tygodniu nadrobiliśmy to z nawiązką, ponieważ przygotowałam je w dwóch wersjach. Na początek – słodki, pełen cukru i śmietany 3 bit dla osób, które nie dbają o linię albo przynajmniej przez chwilę o tym zapomniały. A na blogu możecie już znaleźć ciasto 3 bit w wersji dietetycznej. Wypróbujcie jedno i drugie i sami oceńcie, które jest lepsze!

Składniki

(na formę 25 x 30 cm)

Masa budyniowa

750 ml mleka
100 g cukru
ziarenka z laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
125 g masła
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Pół litra mleka zagotowujemy w garnuszku z masłem, cukrem i ziarenkami wanilii (lub cukrem z wanilią), co jakiś czas mieszając. W osobnej misce miksujemy jajka z mąkami i pozostałymi 250 ml mleka. Wlewamy zmiksowaną masę na gotujące się mleko i mieszamy trzepaczką, aż zgęstnieje.

Masa śmietanowa

500 ml bitej śmietany
2 łyżki cukru pudru

Zimną bitą śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Dodatkowo

400 g herbatników
puszka masy krówkowej
50 g gorzkiej czekolady

Składanie ciasta

Na dnie formy układamy pierwszą warstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową. Jeśli herbatniki nie wypełniają nam szczelnie formy i przesuwają się, najlepiej smarować każdy z osobna masą, trzymając go w ręce, układać obok siebie w formie, a na koniec delikatnie łyżeczką zwilżoną wodą rozsmarować masę, tworząc na herbatnikach jednolitą powierzchnię.

Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę herbatników. Na nie wylewamy ciepłą jeszcze masę budyniową.

Na masie budyniowej układamy trzecią i ostatnią warstwę herbatników. Czekamy, aż całość przestygnie. Na koniec na herbatniki wykładamy świeżo ubitą masę śmietanową i posypujemy ją startą gorzką czekoladą.

Ciasto chłodzimy w lodówce.

Źródło: Śladami Słodkiej Babeczki

Podobne wpisy