Szwarcwaldzka Pavlova
Poleca: Hania
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Hania |
Od dawna zabierałam się za tę bezę, a Dzień Matki był dla mnie najsilniejszą motywacją. Tak naprawdę do końca nie wiem, jaka powinna wyjść. Moja wyszła chrupka za zewnątrz, trochę miękka w środku, ale też w dużym stopniu pusta w środku. To miejsce uzupełniłam śmietaną.
Smak – obłędny, ale dla ludzi lubiących bardzo słodkie desery. Beza + bita śmietana to połączenie, które bardzo szybko może zemdlić, dlatego lepiej kroić mniejsze porcje.
Składniki:
Beza:
6 białek
350 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim narysować okrąg o średnicy 22 cm.
Ubić białka na sztywno. Dodać powoli cukier i ciągle ubijać, aż piana będzie błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i delikatnie zmiksować.
Wyłożyć masę na papier do pieczenia wewnątrz narysowanego okręgu.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i zostawić bezę w środku na 1,5 godziny.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić w nim bezę do ostygnięcia na kilka godzin.
Frużelina wiśniowa:
250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
pół szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Wiśnie mieszamy z cukrem i podgrzewamy na lekkim ogniu, aż cukier się rozpuści (sok z owoców nie powinien zacząć wrzeć). Dodać cytrynę i wodę z mąką i jeszcze lekko podgrzać. Już poza palnikiem dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Całość schłodzić do zgęstnienia.
Dodatkowo:
150 ml śmietany kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
Na bezę wyłożyć ubitą na sztywno bitą śmietanę. Polać frużeliną wiśniową i zetrzeć na wierzch startą czekoladę.
Fot. Hania |