Drożdżówki z bananem i czekoladą

Drożdżówki z bananem i czekoladą

Banan i czekolada to znane połączenie. Ale banan i ciasto drożdżowe? O ile sobie przypominam, nigdy jeszcze nie piekłam takich drożdżówek. A szkoda, bo są naprawdę pyszne. Same drożdżówki z bananem może okazałyby się mdłe, ale dodatek gorzkiej czekolady jest kropką nad i. Spróbujcie koniecznie!

Składniki

(na 16 małych bułeczek)

500 g mąki pszennej
7 g drożdży
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
40 g roztopionego i ostudzonego masła
80 g cukru

Nadzienie

2 dojrzałe banany
16 kostek czekolady

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno być elastyczne i nie kleić się za bardzo do rąk. W razie czego można dosypać odrobinę mąki. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy i dzielimy na 16 części – najłatwiej robić to, dzieląc ciasto na pół, każdą połówkę na pół itd.

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem, a czekoladę dzielimy na kostki.

Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę miazgi bananowej i kostkę czekolady, po czym zalepiamy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut – aż bułeczki się zarumienią.

Uwaga! Przed pieczeniem drożdżówki można posmarować mlekiem albo rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka, można też posypać je kruszonką.

Źródło: Sweet Art

Podobne wpisy