|||

Naleśniki kakaowe z serem zapiekane pod migdałami

Poleca: Ewa
Źródło: Anyżkowo

Już same naleśniki kakaowe zasługują na uwagę. A z tym farszem i pod skorupką z migdałów są po prostu boskie! Warto wypróbować! Może to być danie obiadowe albo słodki deser.

Kategoria, , , Liczba porcji1 porcja

Czas gotowania/pieczenia/smażenia25 min

Składniki na naleśniki
 200 g mąki
 50 g roztopionego i ostudzonego masła
 2 szt. jajka
 2 szkl. mleka
 2 łyżka/łyżki/łyżek kakao
 szczypta soli
Składniki na nadzienie
 500 g twarogu zmielonego (choć mielenie nie jest konieczne)
 1 szt. jajko
 1 łyżka/łyżki/łyżek budyniu śmietankowego lub waniliowego (suchego proszku)
 cukier puder (do smaku)
Składniki na polewę
 200 ml śmietanki 30%
 1 ½ łyżka/łyżki/łyżek budyniu śmietankowego lub waniliowego (suchego proszku)
 1 szt. jajko
 cukier puder (do smaku)
 płatki migdałów

1

NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. W razie potrzeby można dodać mleka/mąki, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Naleśniki smażymy na suchej patelni z obu stron.

2

NADZIENIE:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Smarujemy nadzieniem naleśniki i zawijamy je w rulonik. Każdego naleśnika kroimy na 3-4 kawałki (powinny być mniej więcej równe) i układamy w natłuszczonym masłem naczyniu do zapiekania „na sztorc”, czyli miejscem cięcia do góry.

3

POLEWA:
I znów wszystkie składniki (oprócz migdałów) miksujemy. Masą zalewamy przestrzenie między naleśnikami i same naleśniki. Całość posypujemy płatkami migdałów.

4

Naleśniki z nadzieniem, zalane polewą i posypane płatkami migdałów pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut – aż całość ładnie się zrumieni.

Składniki

Składniki na naleśniki
 200 g mąki
 50 g roztopionego i ostudzonego masła
 2 szt. jajka
 2 szkl. mleka
 2 łyżka/łyżki/łyżek kakao
 szczypta soli
Składniki na nadzienie
 500 g twarogu zmielonego (choć mielenie nie jest konieczne)
 1 szt. jajko
 1 łyżka/łyżki/łyżek budyniu śmietankowego lub waniliowego (suchego proszku)
 cukier puder (do smaku)
Składniki na polewę
 200 ml śmietanki 30%
 1 ½ łyżka/łyżki/łyżek budyniu śmietankowego lub waniliowego (suchego proszku)
 1 szt. jajko
 cukier puder (do smaku)
 płatki migdałów

Przepis

1

NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. W razie potrzeby można dodać mleka/mąki, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Naleśniki smażymy na suchej patelni z obu stron.

2

NADZIENIE:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Smarujemy nadzieniem naleśniki i zawijamy je w rulonik. Każdego naleśnika kroimy na 3-4 kawałki (powinny być mniej więcej równe) i układamy w natłuszczonym masłem naczyniu do zapiekania „na sztorc”, czyli miejscem cięcia do góry.

3

POLEWA:
I znów wszystkie składniki (oprócz migdałów) miksujemy. Masą zalewamy przestrzenie między naleśnikami i same naleśniki. Całość posypujemy płatkami migdałów.

4

Naleśniki z nadzieniem, zalane polewą i posypane płatkami migdałów pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut – aż całość ładnie się zrumieni.

Naleśniki kakaowe z serem zapiekane pod migdałami

Podobne wpisy