Poleca: Ewa
Źródło: Anyżkowo
![]() |
Fot. Ewa |
Już same naleśniki kakaowe zasługują na uwagę. A z tym farszem i pod skorupką z migdałów są po prostu boskie! Warto wypróbować! Może to być danie obiadowe albo słodki deser.
Składniki:
Naleśniki:
200 g mąki
50 g roztopionego i ostudzonego masła
2 jajka
2 szkl. mleka
2 łyżki kakao
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. W razie potrzeby można dodać mleka/mąki, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Naleśniki smażymy na suchej patelni z obu stron.
Nadzienie:
500 g twarogu zmielonego (choć mielenie nie jest konieczne)
1 jajko
1 łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego (suchego proszku)
cukier puder (do smaku)
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Smarujemy nadzieniem naleśniki i zawijamy je w rulonik. Każdego naleśnika kroimy na 3-4 kawałki (powinny być mniej więcej równe) i układamy w natłuszczonym masłem naczyniu do zapiekania “na sztorc”, czyli miejscem cięcia do góry.
Polewa:
200 ml śmietanki 30%
1,5 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego (suchego proszku)
1 jajko
cukier puder (do smaku)
płatki migdałów
I znów wszystkie składniki (oprócz migdałów) miksujemy. Masą zalewamy przestrzenie między naleśnikami i same naleśniki. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Naleśniki z nadzieniem, zalane polewą i posypane płatkami migdałów pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut – aż całość ładnie się zrumieni.
![]() |
Fot. Ewa |
Brak komentarzy
— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —