Naleśniki kakaowe z serem zapiekane pod migdałami
Poleca: Ewa
Źródło: Anyżkowo
Już same naleśniki kakaowe zasługują na uwagę. A z tym farszem i pod skorupką z migdałów są po prostu boskie! Warto wypróbować! Może to być danie obiadowe albo słodki deser.
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. W razie potrzeby można dodać mleka/mąki, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Naleśniki smażymy na suchej patelni z obu stron.
NADZIENIE:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Smarujemy nadzieniem naleśniki i zawijamy je w rulonik. Każdego naleśnika kroimy na 3-4 kawałki (powinny być mniej więcej równe) i układamy w natłuszczonym masłem naczyniu do zapiekania „na sztorc”, czyli miejscem cięcia do góry.
POLEWA:
I znów wszystkie składniki (oprócz migdałów) miksujemy. Masą zalewamy przestrzenie między naleśnikami i same naleśniki. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Naleśniki z nadzieniem, zalane polewą i posypane płatkami migdałów pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut – aż całość ładnie się zrumieni.
Składniki
Przepis
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. W razie potrzeby można dodać mleka/mąki, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Naleśniki smażymy na suchej patelni z obu stron.
NADZIENIE:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Smarujemy nadzieniem naleśniki i zawijamy je w rulonik. Każdego naleśnika kroimy na 3-4 kawałki (powinny być mniej więcej równe) i układamy w natłuszczonym masłem naczyniu do zapiekania „na sztorc”, czyli miejscem cięcia do góry.
POLEWA:
I znów wszystkie składniki (oprócz migdałów) miksujemy. Masą zalewamy przestrzenie między naleśnikami i same naleśniki. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Naleśniki z nadzieniem, zalane polewą i posypane płatkami migdałów pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut – aż całość ładnie się zrumieni.