Muffiny klasyczne czekoladowe

Muffiny klasyczne czekoladowe

Siła prostoty. Kombinuję od czasu do czasu z różnymi muffinami, ale uświadomiłam sobie niedawno, że NIGDY nie robiłam jeszcze takich zwykłych, najzwyklejszych czekoladowych. A muffiny klasyczne są genialne. Z kawałkami czekolady, nie za słodkie, z lekko chrupiącą skorupką od góry. Naprawdę niczego więcej nie trzeba do szczęścia.

Składniki

(na 12 sztuk)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 jajka
170 ml mleka
150 g masła
150 g czekolady

Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukry, mieszamy w misce.

W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i roztopionym masłem.

Łączymy zawartość obu misek. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż połączy się z masą.
Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.

Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

Źródło: Kwestia Smaku

Podobne wpisy