Ciasto miętowe z truskawkami
To jest hit! Spróbujcie zmiksować cukier z liśćmi mięty. Nie dość, że wyjdzie z tego połączenia przepiękny zielony kolor, to jeszcze ciasto, do którego użyjecie takiego cukru, będzie miało cudowny smak i zapach mięty. Ja wykorzystałam go do tego wypieku – to ucierane ciasto miętowe z truskawkami. Specjalnie w tytule nie zaznaczam obecności kokosu, bo moim zdaniem to już o jeden składnik za dużo. Żeby się do woli rozkoszować miętą, kokos możecie pominąć. Chociaż oczywiście smaku nie psuje.
Składniki
150 g cukru
5 gałązek świeżej mięty
120 g masła
4 jajka
220 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)
150 g jogurtu naturalnego
100 g truskawek
Cukier miksujemy z miętą w młynku do kawy albo innym malakserze.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
Do masy dodajemy na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami oraz jogurt naturalny – miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 minut – do suchego patyczka.