Ciasto miętowe z truskawkami

Ciasto miętowe z truskawkami

To jest hit! Spróbujcie zmiksować cukier z liśćmi mięty. Nie dość, że wyjdzie z tego połączenia przepiękny zielony kolor, to jeszcze ciasto, do którego użyjecie takiego cukru, będzie miało cudowny smak i zapach mięty. Ja wykorzystałam go do tego wypieku – to ucierane ciasto miętowe z truskawkami. Specjalnie w tytule nie zaznaczam obecności kokosu, bo moim zdaniem to już o jeden składnik za dużo. Żeby się do woli rozkoszować miętą, kokos możecie pominąć. Chociaż oczywiście smaku nie psuje.

Składniki

150 g cukru
5 gałązek świeżej mięty
120 g masła
4 jajka
220 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
110 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)
150 g jogurtu naturalnego
100 g truskawek

Cukier miksujemy z miętą w młynku do kawy albo innym malakserze.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.

Do masy dodajemy na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami oraz jogurt naturalny – miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 60 minut – do suchego patyczka.

Ciasto miętowe z truskawkami

Podobne wpisy